Höpsismi

Syöpä on vakava sairaus, joka järkyttää niin potilasta kuin omaisia ja ystäviäkin.

Osalle potilaista ratkaisuna on sairaalassa saatavien hoitojen ja lääkärien määräämien lääkkeiden lisäksi höpsismiksi (mahdollisesti epäreilusti) kutsumani vaihtoehto.

Olin järkyttynyt, kun löysin netistä ohjeen, jonka mukaan syöpä paranee, kun juo viikon ajan vettä, johon on sekoitettu hieman ruokasoodaa. Olin oikeasti kauhistunut siitä, että joku voi uskoa kyseisen väitteen. Kerroin löytämästäni tiedosta huvittuneena hematologille ja ”moitin” lääkäreitä siitä, että täällä minua vaan juoksutetaan hoidoissa, vaikka noin näppärä ja oivallinen hoitokeino on olemassa. Hematologi ei tiennyt kyseisestä tavasta tai ainakin ystävällisyyttään väitti niin. Kerroin ohjeen myös hoitajalle, koska nopea paraneminen vakavasta sairaudesta yhdessä viikossa on kerrassaan ideaalista.

Pahinta oli, että myöhemmin juttelin parinkin potilaan kanssa, joka oli kokeillut soodaparannusta. Ymmärrän, että hätääntynyt potilas etsii erilaisia ratkaisuja, mutta mielestäni tieto ”soodaparannuksesta” pitäisi poistaa netistä kokonaan.  (Tiedän tietenkin, että kyseinen toive on täysin mahdoton.)

Syöpäjärjestön sivulle oli aiemmin listattu luontaistuotteita, joiden uskotaan parantavan syöpäpotilaita. Netistä löytyy tietenkin lukemattomia tarinoita potilaista, jotka ovat parantuneet luontaistuotteiden avulla. Ehkä ovatkin, vaikka suhtaudun tilanteeseen epäluuloisesti. Toisin sanoen: ehkä eivät ole.

Toisaalta minäkin väittäisin vaikka lehtikuusikimalteen (nimi muutettu) keksijänä, että kehittämäni tuote parantaa kaiken mahdollisen kierosilmäisyydestä pattipolviin ja syyliin saakka ja ai niin, ja tietenkin syövän. Etenkin, jos kimallekaupoista sataisi rahaa tililleni.

www.kaikkisyovasta.fi –sivuilla oli aiemmin listattu useita luontaistuotteita, joiden tehoa ei ole osoitettu luotettavissa tutkimuksissa. Etsin kohtaa sanoilla noni-uute ja hainrusto ja sain seuraavan tekstin:

Syövän vaihtoehtohoidot

Syövän vaihtoehtohoidoilla tai uskomushoidoilla ei ole virallista määritelmää. Vaihtoehtohoidot ovat hoitoja ja menetelmiä, jotka eivät perustu lääketieteelliseen tietoon ja joiden tehoa tai turvallisuutta ei ole luotettavasti osoitettu.

Ainakin allogeenisen kantasolusiirron yhteydessä luontaistuotteet on kielletty. Useiden lääkkeiden ohjeissa on maininta siitä, minkä lääkkeiden tai luontaistuotteiden kanssa lääkettä ei voi käyttää.

Olen luottanut hematologien asiantuntemukseen, enkä ole kokeillut ihmeparantaa itseäni tanssimalla ruiskukkapellossa tuulten humistessa iltaruskon aikaan tai juomalla ties mistä tropiikista tuotua käsittämättömän huikeaa ihmejuomaa.

Toisaalta olen edelleen sairauslomalla, joten pitäisi ehkä tehdä jännittäviä ruokasooda- ja/tai sitruunasekoituksia keittiössä. Kokeilen ehkä mieluummin paremmalta hoitokeinolta vaikuttavaa ruiskukkapeltoa. Feeling Blue…

Feelin’ Blue Creedence Clearwater Revival

https://www.youtube.com/watch?v=Umzh1UYI0Sg

 

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.