Kalcipos-D, Reitz, Ateneum, Isoisänsilta, ikä ja Fisher

Kalcipos-D

Jos (pitäisi laittaa kun, mutta…) joskus paranen täysin ja pääsen eroon muista lääkkeistä, niin minun pitää ottaa jatkossakin kaksi kalkkitablettia päivässä, koska kortisoni on tehnyt tuhojaan luustossa. Toisaalta mieluummin kaksi kalkkia, kuin koko lääkesetti.

Reitzin kotimuseo

Reippauspuolelta eli raatona matkaan -tietona totean, että kävin Reitzin kotimuseossa hevoskastanjoiden kukkiessa Hesperian esplanadilla. Ihailin museossa Helene Schjerfbeckin kaunista Sitruunat-maalausta, joka oli virkailijan mukaan kolmanneksi viimeinen hedelmämaalaus, jonka taiteilija maalasi. Kotimuseo osti maalauksen, joka tuli museoon restauroinnin jälkeen jo helmikuussa.

Sitruunat-työ ja useita muita taidokkaita maalauksia:

http://www.reitz.fi/collection/paintings

Edelfeltin, Holmbergin, Lundahlin, Westerholmin (äidin suosikki eli ”lehmämaalari”), von Wrightin jne. maalausten lisäksi ylimmän kerroksen huoneistossa oli myös antiikkihuonekaluja, asekokoelma, hopeaesineitä, peilikokoelma ja erilaisia soittimia. Käyntini jäi väsymykseni vuoksi lyhyeksi, mutta palaan varmasti ihailemaan uudelleen taidemaalauksia.

”Reitzin säätiön taidemuseossa ovat esillä Helsingin merkittävimpiin rakennuttajiin 1920–50-luvuilla kuuluneen Lauri Reitzin keräämät taide- ja antiikkiesinekokoelmat. Lauri Reitzin leski Maria Reitz säätiöi perheen omaisuuden testamenttimääräyksellään vuonna 1971. Reitzien koti avattiin yleisölle museona seuraavana vuonna.” (Reitzin kotisivu)

Kotimuseo sijaitsee ravintola Eliten rakennuksen yläkerrassa ja alaovi on Apollonkadun puolella.

Vapaa pääsy museoon ke ja su klo 15 – 17. Heinäkuussa museo on suljettu.

Museossa käytetään joko sinisiä ”asuntoesittelytöppösiä” (töppönen on ehdottomasti parempi sana kuin ulkomaalaisten suosikkisana lämpimämpi) tai kuljetaan sukkasillaan. Ulkovaatteet ja kengät voi jättää eteiseen. En jättänyt, koska minulla oli kylmä ja halusin ehdottomasti töppöset.

Eteistilassa on myynnissä taidepostikortteja mm. Sitruunat-teoksesta.

Luin hiljattain Werner Holmbergin lyhyestä historiasta. Romanttista ja mielestäni erittäin kaunista ja kiinnostavaa taidetta Saksassa maalannut taiteilija kuoli keuhkotautiin jo 30-vuotiaana.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Werner_Holmberg

Reitz on mielenkiintoinen kotimuseo, jonka taideteoksia kannattaa käydä katsomassa.

Ateneum

Kävin jonain toisena päivänä keskustassa ostoksilla ja museokortteilin samalla Ateneumissa. Museon toisessa kerroksessa on Klassikot uudessa valossa –näyttely. Pidin maalausten ja veistosten esittelytavasta. Teokset peittivät lähes koko seinän. Oli kiinnostavaa nähdä tiettyjen aikakausien teoksia koottuna yhteen. Pidin etenkin 30-luvulla maalatusta harmaasävyisestä työstä, jonka nimen ja taiteilijan unohdin kirjoittaa muistiin – eli kierrän näyttelyn myöhemmin uudelleen. Kyseisestä taulusta tulivat mieleen Tulenkantaja-kirjailijat. Olisikohan maalausta käytetty joskus jonkin kirjan kantena?

http://www.ateneum.fi/

https://fi.wikipedia.org/wiki/Tulenkantajat

Näyttelyssä oli Akseli Gallen-Kallelan Kalevala-maalauksia, jotka ovat mielestäni aina olleet karmivia. Taitava maalari, jonka Afrikka-töistä pidän, mutta Lemminkäisen äiti ja nuorta Ainoa ahdisteleva partahapsi eivät todellakaan kuulu suosikkeihini.  Kalevala on mielestäni aina ollut hyvin synkeä eepos.

Isoisänsilta

Kalasataman ja Mustikkamaan yhdistävän valkoisen Isoisänsillan ylitin ystäväni kanssa avajaispäivää seuraavana eli ihanan helteisenä ja aurinkoisena torstaina 2.6. Bussilla 26 pääsi kätevästi paikalle Hakaniementorin reunalta ja matkalla näimme bussin ikkunasta hyvännäköisen Kuukkeli-lintupatsaan, jonka on suunnitellut tallinnalainen Villu Jaanisoo (s. 1963).

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kuukkeli_(taideteos)

Kuvanveistäjä ja Kuvataideakatemian professori Villu Jaanisoo on suunnitellut myös Viikin yliopistokampuksen viisimetrisen, autonrenkaista kootun hauskan gorillan, jonka päällä lapset kiipeilevät. Olen useita kertoja ihaillut ja/tai ihmetellyt vastapäiseltä bussipysäkillä vanhempien rohkeutta, kun he antavat lastensa kiivetä gorillan hartioille. Patsaan alla on ruohokenttä, mutta pudotusta on turhan monia metrejä.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Villu_Jaanisoo

Taidekokoelman töitä:

http://www2.pirkkala.fi/villusoo/

Onkohan hauska Kumiankka vielä Tampereella?

http://www.tampere.fi/ekstrat/taidemuseo/patsaat/villu_frame.htm

Isoisänsillan rakentamiseksi järjestetyn suunnittelukilpailun voitti suomalaisen insinööritoimisto Pontekin kilpailuehdotus Tiikerihai. Yhtiö toimii Espoossa ja sillä on sivutoimipaikka Kuopiossa.

Ystäväni varoitti minua etukäteen siitä, että sillalle noustessa on ylämäki. Onneksi selviän jo nykyisin myös ylämäkien kapuamisesta. Anemiavaiheessa olin satavarma siitä, että esimerkiksi Hämeentielle rakennettiin ihan minun kiusakseni ylämäkiä.

Mielestämme silta oli kaunis ja onnistunut ja pääsimme sillan ylitettyämme kiertämään Mustikkamaan viehättävää rantapolkua. Kalasataman rakennustyöt ovat vielä kesken, mutta onneksi toistaiseksi karun alueen rannasta voi ihailla Mustikkamaan vehreyttä. Puiden kasvaessa Kalasataman ilme muuttuu ilahduttavasti.

Isoisänsilta:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Isois%C3%A4nsilta

Niin minkä ikäiseltä minä näytänkään?

Eläkkeellä oleva herttainen naapurini totesi minulle hiljattain, että näytän 20 tai 10 vuotta nuoremmalta kuin aiemmin (suomennos: kortisonipossuna). Ilahduin tietenkin, mutta jäin miettimään, oliko hän vain kohtelias? Hän työskenteli aiemmin Stockmannilla kosmetiikkamyyjänä eli hän osaa jo ammattinsa perusteella olla ystävällinen vastapuolta kohtaan. Toisaalta – mihin ikään hän vertasi? Mielestäni näytin aiemmin 85-vuotiaalta eli joko näytän nyt 75-vuotiaalta tai 65-vuotiaalta. Kannatan ehdottomasti jälkimmäistä 51-vuotiaana. Hehee! Kyllä, hän tietää ikäni, mutta ei, en usko hänen väitettään. Imarteleva kommentti kuitenkin useiden Jabba the Hutt  -vaiheiden jälkeen.

Tutkija, johtaja, rakentaja tai neuvottelija?

Vuosia jatkuneen raihnaisuuden jälkeen siivoan ja perkaan useiden satojen kirjojen kirjahyllyjäni ja kokoan pahvilaatikoihin kirjoja, joita pyydän myöhemmin Kierrätyskeskusta noutamaan.

Löysin hyllystäni antropologi Helen Fisherin kirjan Sinä + Minä = Me (koskahan minä olen tuollaisen ostanut?), jonka perusteella tein testin. Fisher tutki match.comin deittisivujen sisarhankkeen chemistry.comin vuoksi ihmisten soveltuvuutta toisilleen.

Testejä rakastavana päätin tehdä testin, jonka mukaan voin olla tutkija, johtaja, rakentaja tai neuvottelija tai oikeastaan kahden näistä yhdistelmä.

Tein testin chemistry.comin sivulla (ZIP codeksi voi laittaa googlaamalla löytämäni 10001 eli New York Cityn) ja sain odottamani tuloksen eli olen tutkija. Uskottava tulos, koska olen aina ollut kiinnostunut erilaisista asioista, lukenut, tutkinut ja selvittänyt asioita. Aiemmin soitin mm. kirjastoihin tai Kielitoimistoon, jos mietin tietoa, jota en saanut selvitettyä lukemalla. Pyynnöstäni tietoni poistettiin myöhemmin kyseisiltä amerikkalaisen deittipalvelun sivuilta. Halusin vain tietää kätevällä ja nopealla tavalla, mitä vaihtoehtoa edustan.

RAKASTAN nykyisin internetiä, jonka kautta pääsen mielenkiintoisille sivuille ja löydän lisätietoa kiinnostavista asioista. Hyvä syy vähentää kirjoja, koska tietoa löytää nykyisin netin avulla. Pölykin vähenee, koska mm. irronneita kissankarvoja riittää kotona.

Tein Fisherin kirjan mukaan hieman erilaisen testin ja päädyin neuvottelijaksi 27 pisteellä ja tutkijaksi 26 pisteellä. Niisk, olisin halunnut olla tutkija, joten uskon mieluummin chemistry-sivujen tulokseen. Minussa oli myös rakentajaa 23 pisteen verran (mm. uskollisuus) ja johtajaa 20 pisteellä.

Testin TÄYTYY olla luotettava, koska tekijänä on antropologi. Hehe.

Googlaamalla neljän ominaisuuden avulla päädyin seuraavalle, äärettömän viralliselta (ehdottomasti) vaikuttavalle sivulle. Tutkija on näköjään nimetty sivulla löytöretkeilijäksi.

http://askelterveyteen.com/rakkaus-persoonallisuustyypin-mukaan/

Helen Fisher:

https://en.wikipedia.org/wiki/Helen_Fisher_(anthropologist)

TED-sivuilla on Helen Fisherin The brain in love –esiintyminen, jossa hän mainitsee kirjassakin olevia tietoja:

https://www.ted.com/talks/helen_fisher_studies_the_brain_in_love

TED (Technology, Entertainment, Design) is an invitation-only event where the world’s leading thinkers and doers gather to find inspiration. TED Talks are influential videos from expert speakers on education, business, science, tech and creativity, with subtitles in 100+ languages.  www.ted.com

Laura Bretan

Ilahduttavana esiintyjänä on 13-vuotias oopperalaulaja Laura Bretan, America’s Got Talent -ohjelmasta (esitys 2:56). Myönnä pois, S, että hän laulaa hyvin – ja StoryVillestä keskustelemme ensi kerralla.

https://www.youtube.com/watch?v=xCoxGV7j71c

 

Kauniilta Mustikkamaalta ottamani kuva.

 

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.