Kela-taksivalistusta eli tilaa taksi oikeasta numerosta

Menin maanantaina 1.8. kolmelta yöllä taksilla Meilahden päivystykseen kuumeen vuoksi. Pääsin aamulla terveempänä kotiin – ja palasin uudelleen illalla päivystykseen kuumeen noustua. Olin ensimmäisellä kerralla pahoinvoiva ja toisella kerralla todella kipeä korkean kuumeen vuoksi, joten tilasin taksit nopeimmalla tavalla eli tekstiviestillä.

Sain sairaalasta todistuksen taksimatkaa varten ja vein täyttämäni paperit ja kuitit Kelan toimistoon. Virkailija kertoi minulle, että Kela-taksit on pitänyt tilata soittamalla tiettyyn puhelinnumeroon joulukuusta 2014 lähtien, jotta korvauksen saa. Harmi, etten huomannut kyseistä muutosta tautisuuteni aikana.

Olen mennyt sairaalaan tutkittavaksi aina kahdella bussilla, koska matkaan menee alle tunti. Matkat olivat hankalia ollessani esimerkiksi anemian tai reisilihaksia heikentävän runsaan kortisonin vuoksi heikossa kunnossa, mutta ne kuitenkin onnistuivat. Olen maininnut aiemmin, että oikeus Kela-taksien käyttöön katosi allogeenisen siirron yhteydessä, vaikka kuntoni heikkeni ja anemian vuoksi myöhemmin romahti. Neljän ja puolen viikon eristyshuoneajan jälkeen pääsi sairaalasta kotiin Kelan osittain tukemalla taksilla.

Ymmärtääkseni taksiedun puuttuminen on helsinkiläisten ”etu”, koska pääkaupungissa on hyvä julkinen liikenne. Talvella arvioni mukaan vain joka kolmas tai neljäs julkisen liikenteen matkustaja sairastaa flunssaa ja vain osa flunssista tekee selvän meistä heikon vastustuskyvyn potilaista. Hassunhauska tautibingo. Kun pelaa, niin toisinaan voi voittaa (?) esimerkiksi RS-viruksen. Sairauden, joka voi antaa potilaalle ns. siiiii-vet.

Päivystyskäynneistä on tietenkin saanut taksikorvauksen, koska bussiliikenne on yllättävän heikkoa esimerkiksi kolmen jälkeen yöllä. (Outoa.) Korkean kuumeen vuoksi sairaalaan -matkoista en saa yhtään mitään korvausta Kelalta, koska yksi taksimatkani maksoi alle 50 euroa. Olisin saanut korvauksen, mikäli yhden taksimatkan hinta olisi ylittänyt kyseisen summan.

Maksoin yhteensä 65 euroa taksikuluja päivystys- ja sairaalamaksujen lisäksi. Summat ovat suuria nykyisillä tuloillani. Olen ollut neljä ja puoli vuotta sairauslomalla. Pahoittelen, että sana (sairaus-) loma huvittaa minua. Saatoin hymyillä myös ystävieni äitiyslomille ja hoitovapaille, koska lastenhoito ja kotityöt ovat käytännössä tietenkin pelkkää sohvalla makaamista ja saippuasarjojen katselua…

En ollut huomannut kyseistä Kelan ilmoittamaa tietoa taksien tilaamisesta, koska olen onneksi välttynyt pitkään päivystykseltä. Yhteiskunnan sairaita koskevat säästöt eli mm. 50 euron alkuomavastuu lääkkeistä ja lääkekaton jälkeen lääkkeistä maksettava hieman korkeampi hinta jne. olivat tulleet tutuiksi hoitoni aikana.

Mikäli asut Helsingissä tai Uudenmaan läänissä, niin tilaa Kela-taksi jatkossa numerosta 0100 84 000, jotta saat sinulle kuuluvan korvauksen.

Terveisin tietämättömyydestä ”sakotettu”, joka kaipaa usein niitä aikoja, kun olin iloinen veronmaksaja. Pidin siitä, kuinka yhteiskunta maksoi vanhemmille vuosien ajan lapsilisää ja rakensi lapsille päiväkodit ja koulut, koulutti ilmaiseksi opiskelijat ja maksoi näille opintotukea, järjesti erittäin hyvän terveydenhoidon, huolehti mm. liikunta-alueista, katuvalaistuksesta, maanteistä ja silloista ja välitti työttömistä, sairaista ja vanhuksista. Viihdyin ehdottomasti paremmin maksajapuolella.

Tempora mutantur, nos et mutamur in illis eli ajat muuttuvat ja me muutumme niiden mukana. (Tai emme.)

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.