Kananmunakastike

Luin lasten syöpäosaston hoitajasta, joka kertoi, että pienten potilaiden toiveruokana on usein kananmunakastike. Pyyntö on mielestäni yllättävä, mutta herttainen. Kananmunakastike kuuluu mielestäni kaukaiseen historiaan, mummin ja isoäidin aikaan. Ehkä minä jäin lapsena kananmunakastikkeetta?

Pidän tietenkin erittäin tärkeänä sitä, että lapsille tarjotaan heidän haluamaansa ruokaa osastolla. Huonovointiselle (lapsi-) potilaalle pitää tarjota ruokaa, joka maistuu.

Kirjat

Tove Jansson Tee työtä ja rakasta

Taidehistorioitsija, tiedekirjailija Tuula Karjalainen on kirjoittanut kuvataiteilija-kirjailija Tove Janssonista kiehtovan kirjan, Tove Jansson Tee työtä ja rakasta (2013). Kirjassa mainitaan Janssonin lapsuus taiteilijaperheessä, sydämellinen äitinsä, pasifisminsa, tuttavansa, seurustelusuhteensa, taide- ja seinämaalauksensa, matkansa, Muumi-tarinat ja kertomukset Klovharun saaren talosta ja elämästä. Teos on viehättävästi ja kiinnostavasti kirjoitettu mm. Tove Janssonin (1914–2001) kirjeiden perusteella.

Ruotsinkielisessä Garm-pilalehdessä (1923–1953) Jansson kuvaa roskaista Suomea juhannuksen jälkeen. Roskaamisessa mikään ei ikävä kyllä ole muuttunut vuoden 1952 jälkeen. Opetetaanko joissain suvuissa roskaaminen lapsille vai onko kyse vain välinpitämättömyydestä ympäristöä ja muita ihmisiä kohtaan?

Arvostin eilen tupakoijaa, koska nostin tyhjän tupakka-askin ja appelsiini-Grandin penkin päältä enkä maasta ja heitin ne roskiin. Penkkiroskaaja oli tavallaan siistimpi versio, kuin katuroskaaja, koska maasta on inhottavaa nostaa roskia.

Muumeissa Jansson kuvasi omaa maailmaansa ja ihmissuhteitaan. Pikku Myy on positiivinen pieni ilkimys, johon halusin parikymppisenä samaistua. Työkaveri väitti minun muistuttavan enemmän Muumimammaa, koska minulla oli aina mukana nenäliinoja, särkylääkkeitä (migreenivuodet) ja purkkaa, joita jaoin muille. En aikoinaan ilahtunut määritelmästä, mutta myöhemmin olen miettinyt, että huolehtivainen Muumimamma kuvaa hyvin joitain piirteitäni. Muumimamman sympaattisen ja hyväksyvän luonteen saavuttamisessa taitaa olla uusi haaste – ja vaapukkaviinin jätän valmistamatta.

Ruttuvaari ei muistanut Muumilaakson marraskuu -kirjassa nimeään, joten hän mietti vaihtoehtoja Ukkoruttana, Kurttuvaari tai Äijärämppä (ihana sana!) ja päätyy Ruttuvaariin.

”On niin paljon niitä, jotka esitellään ja saman tien kadottavat nimensä. He tulevat sunnuntaisin. He kiljuvat kohteliaita kysymyksiä, koska eivät ikinä opi että toinen ei ole kuuro. He yrittävät puhua niin yksinkertaisesti, kuin suinkin jotta olisi helpompi ymmärtää mistä muka on puhe.”

 • koskettava kommentti, koska muistiongelmista huolimatta kyky ymmärtää ja reagoida säilyy pitkään, samoin nauraminen hauskoille jutuille

Hieman pelottavia suosikkikirjojani lapsena olivat Kuinkas sitten kävikään? -kurkistelukirja ja Kuka lohduttaisi Nyytiä? -teos.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kuinkas_sitten_k%C3%A4vik%C3%A4%C3%A4n%3F

Tove Janssonin seinämaalauksiin ja restauroitavaan Sähkö-teokseen voi tutustua HAMissa Tennispalatsissa Helsingissä.

Kaupunkiviljely

Kaupunkiviljely-kirjassa (2013) kerrotaan hyötykasvien kasvattamisesta mm. parvekkeella, ikkunalaudalla, joutomaalla tai taloyhtiön pihassa.

Maksuttomia poimintapaikkoja

satokartta.net, Helsinki

tampereensatokartta.net, Tampere

satokarttaturku.blogspot.fi, Turku

Mansikkakuutiot

2 l mansikoita

4-5 dl vettä

1-2 dl sokeria TAI 0,75 – 1,5 dl hedelmäsokeria TAI 2-4 rkl Stevia-jauhetta

 1. Perkaa mansikat
 2. Laita ne kattilaan veden kanssa
 3. Kuumenna höyryäväksi, älä keitä
 4. Soseuta sauva- tai tehosekoittimella, makeuta oman makusi mukaan
 5. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi
 6. Pakasta jääpalapusseissa ja pudota mansikkakuutio kuumaan aamupuuroon (lyhennetty versio).

(Käsittääkseni kaikki mahdollinen sokeri tai feikkisokeri ovat käsittämätöntä pahuutta, mutta jokainen kokkaaja päättäköön omatoimisesti pahuuden asteen.)

Ravintola Kääntöpöytä toimii edelleen Veturitallinkujalla Pasilassa

 • seuraava brunssi su 20.8.2017

http://kaantopoyta.fi/kahvila/

Oppimistavat englanniksi eli Vark-testi

http://vark-learn.com/

How Do I Learn Best

http://vark-learn.com/the-vark-questionnaire/

Your Preference: Strong Aural

 • väitän, että olen lukija, joten kiistän kuulijaväitteen
 • väitän lisäksi, että kysymykset vääristävät tulosta
 • testi kannattaa kuitenkin tehdä, koska testit ovat hupaisia!

Ravintola Loop, Lapinlahti

Kävimme viime perjantaina syömässä viiden ruokalajin kasvisruokaillallisen ravintola Loopissa, Suomen ensimmäisessä hävikkiruokaravintolassa. Ravintola saa läheisistä kaupoista tuotteita, jotka ovat vanhenemassa ja kokki muuttaa aineet taidokkaiksi ruokalajeiksi. Noin 90 prosenttia saadusta ruoasta toimitetaan hyväntekeväisyyteen.

Saatoimme mahdollisesti vierailla ravintolassa viikkoa aiemmin, koska aika illalliselle piti varata netin kautta eikä toinen meistä (=minä), huomannut tilannetta. Illallinen oli peruttu ravintolassa, koska osallistujia oli liian vähän. Varasin ajan seuraavalle viikolle.

Kävimme edellisenä perjantaina syömässä hyvät salaatit Tin-Tin Tangossa Töölöntorinkadulla, koska käynti Lapinlahdessa epäonnistui. Kyseisessä ravintolassa on tarjolla erilaisia aamiaisia koko päivän. Viihdyn aina erittäin hyvin ravintolassa, jossa on pesukone nurkassa.

Olimme perjantaina Loopissa ensimmäisten joukossa paikalla, joten saimme ikkunapöydän, josta näimme kauniin hämärtyvän rannan (ja pussikaljanuorisoa, joista en mainitse mitään.) Kynttilät koristivat salia, seinillä oli taidenäyttely, kokki selitti meille, mitä hän oli kokannut ja tarjoilu sujui hyvin ja nopeasti. Tarjoilijana oli mukava tutuntuttu, joka kertoi meille sairaala-alueen toiminnasta.

Mielestäni näin ikkunasta rannalla lepäävän krokotiilin, mutta kiertäessämme illallisen jälkeen rakennuksen huomasimme, että kyseessä olikin puunkarahka. Mielestäni tilanne oli melko yllättävä krokotiilipoliittisesti. Krokotiilistä juolahti mieleeni Radio Jerevan -vitsi: ”Täällä Radio Jerevan, kuuntelijamme kysyy meiltä: ”Mitä eroa on sosialismilla ja kapitalismilla?” Me vastaamme: ”Kapitalismissa ihminen riistää toista ihmistä, sosialismissa se on päinvastoin.”

Kannattaa pistäytyä kahvilla Lapinlahden Lähteessä

http://lapinlahdenlahde.fi/fi/kahvila-lahde/

Alkupalana Loopissa saimme friteerattua keittobanaania, jonka päällä oli (kasvisruokaillallisella hieman yllättävästi) porsaansydäntä, sipulia ja versoja. Maistoin pienen palan rapeasta keittobanaanista, nypin muutaman verson enkä käärinyt lautasliinaan porsaansydäntä mukaan lahjaksi kissoille.

Tarjolla oli seuraavaksi hyvä salaatti, erittäin hyvää parsaa ja punakaalia, ravintolassa leivottua leipää (miksi vaalea leipä ei ole terveellistä, MIKSI?) ja rouskuvaa siemennäkkäriä, kantarelleja (jesh!) paahdetuilla perunoilla, polentaa (nam!) ja paistettua tofua (en ole tofuisti, joten keskityin polentaan), runsaasti versoja ja yrttejä ja jälkiruokana oli mm. mansikoita, aprikoosia ja valkosuklaavaahtoa (sanovat, mitä sanovat, mutta valkosuklaa ei ole suklaata). Jos olisin nuori, niin olisin räpsinyt kuvia annoksista, mutta luotan muistiini. Melkein. Olimme hyvin tyytyväisiä kasvisruokiin, vaikka mahdollisesti nirsona mainitsin muutamasta kohdasta, joita vastustin.

”Ravintolamme tarjoaa joka arkipäivä alkaen klo 11 (-14) herkullisen lounaan, joka sisältää salaattipöydän, keiton, lämpimän lounaslautasen, kahvin, teen ja jälkiruoan. Viikonloppuisin tarjoilemme brunssia (klo 11–15), joka sisältää runsaan buffetpöydän, keittiöstä tilattavan lämpimän brunssilautasen, kahvin, teen ja jälkiruoan.”

http://www.ravintolaloop.fi/

Lähteen saunaan kannattaa tutustua

http://lapinlahdenlahde.fi/fi/lahteen-sauna/

Menimme Ruoholahteen metrolla, josta kävelimme ravintolaan ja palasimme Hietaniemen hautausmaan läpi ja Baanaa pitkin keskustaan. Emme nähneet epäilemiäni rosvoja tai susia, vaikka nuorten perjantaitunnelmaa tietenkin riitti keskustassa.

Keskustakirjasto Oodin rakennus edistyy mielestäni huimaa vauhtia.

Onko mitään parempaa, kuin 300-kiloiselle Eshter-”minipossulle” iltasatua lukeva mies?

Happily Ever Esther Farm Sanctuary, located in Campbellville, Ontario, Canada, was founded in 2014. Since it began, Happily Ever Esther Farm Sanctuary has been dedicated to rescuing abused, neglected, and abandoned farmed animals. Our goal is to provide a safe, life-long home for all of our residents, and to educate the public about the true nature of farmed animals through tours, volunteer programs, and community outreach.

Winter hat

https://www.youtube.com/watch?v=vm8t4zXJdpk

Eläinten turvapaikka ottaa vastaan lahjoituksia ja vapaaehtoisia työskentelemään farmille.

https://www.happilyeveresther.ca/

Esther Reality TV Show

https://www.youtube.com/watch?v=HQRhDQYGESo

Paluumatkalla Kuopiosta Pertunmaa

Luin äärettömän kauan sitten nuortenpalstaa, jossa oli seuraava runo:

Ah tätä tuskaa, ah tätä tuskaa.

Tuuli se heilutti marjapuskaa.

One girl from Pertunmaa

Tunnustan, että runo nauratti minua aikoinaan, koska oletin tekstin olevan ironiaa. Olen pahoillani, jos se oli kirjoitettu mielin vakavin. Pidin Pertunmaalla (oletettavasti) asuneen nuoren naisen nimimerkistä, joka kuvasti sekä osaamista englannissa että kotiseutua. Kaikkien näiden vuosien jälkeen minulle viimein selvisi, missä kyseisen runoilijan asuinpaikka on Suomessa, joten olen hyvin tyytyväinen.

Enya Only Time

https://www.youtube.com/watch?v=7wfYIMyS_dI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.