Oli (uusi) Madrid-matka pitkä niin

ESMO 8.-12.9.2017, Madrid

Piristääkö mikään enempää mieltä, kuin IFEMA-messukeskuksen eteläpäädyn nallekarhut?

Palasin kahdelta keskiviikon vastaisena yönä Madridista, jossa olin potilasedustajana ESMOssa, joka tarkoittaa European Society for Medical Oncology – eli syöpälääkärijärjestöä.

Onkologia

Onkologia (kasvainoppi ) on syöpäsairauksia käsittelevä lääketieteen osa-alue. Potilasta hoitava onkologi voi koordinoida syöpään liittyviä asioita myös lääketieteen ulkopuolelta: mahdollisesti fysioterapiaa tai muuta kuntoutusta, tai vaikkapa syöpäsairauksiin liittyviä perinnöllisyysselvityksiä. (Wikipedia)

IFEMA

Osallistujia IFEMA-messukeskuksessa, josta viimeksi tein erehdyksessä Fideman (juu, korjasin), oli melkein 24 000 eli paikalla oli lääkärien lisäksi myös mm. potilasedustajia. Paikalla oli henkilöitä 131 eri maasta, kutsuttuja luennoijia oli 520 ja erilaisia tilaisuuksia oli 192, joista 75 prosenttia oli tieteellisiä (scientific) ja 25 prosenttia tietoa jakavia (educational). Tietoa oli tarjolla noin 500 eri vaiheessa olevasta kliinisestä lääketutkimuksesta.

Messuilla oli tietoa syövistä ja jonkin verran tietoa hematologisista syövistä.

Hematologia on sisätautien toimialaan kuuluva erikoisala, joka tutkii ja hoitaa veritauteja. (Wikipedia)

Äiti sairasti pitkään Waldenströmin tautia eikä minulla ollut alkuvaiheessa aavistustakaan siitä, mitä sana hematologi tarkoitti. Nyt on. Valitettavasti.

Kansainvälisessä imusolmukesyöpäluokituksessa Waldenströmin tauti on nimeltään lymfoplasmasyyttinen lymfooma. (Duodecim Terveyskirjasto)

Helsinki-Mallorca-Madrid

Matka tuntui pitkältä, koska lento Madridiin lähti Helsinki-Vantaan lentokentältä torstaina 7.9. klo 7:20 eli jouduin menemään kentälle taksilla, joten matkan hinta riipi sieluani. Minulle oli varattu MPE-myeloomapotilasjärjestön (Myeloma Patients Europe) kautta jo kesäkuussa Norwegian lento, jossa Mallorca oli vaihtopaikkana.

Ikkunapaikkani (pidän enemmän käytäväpaikasta) oli ilahduttavasti koneen etuosassa, toisella rivillä. Keskipaikalla oli venäjää puhunut isoäiti ja käytäväpaikalla istui hänen tyttärensä, joka oli osan matkasta eturivissä, pieni poika sylissään. Lapsi kurkki minua välillä omalta ikkunapaikaltaan, joten tietenkin hymyilin hänelle. Isoäiti nukkui osan matkasta poikittain kahdella penkillä, joten hän vahingossa potkaisi minua useamman kerran nukkuessaan. Onneksi minäkin nukuin matkalla, joten huomasin vain osan hänen liikkeistään. En onneksi saanut mustelmia.

Vietin pari tuntia Mallorcan lentokentällä mm. tuulimyllyjä, pilviä ja vuoria ihaillen ja ostin kahdella eurolla juuri valmistettua popcornia automaatista. Mielestäni kyseessä oli äärettömän jännittävä maissinjyväkokemus. Vaanin myös gelatoja, mutta jätin italialaisen jäätelön ostamatta. Tarjolla oli nata-jäätelöä eli olisin päässyt maistamaan portugalilaista leivonnaista muistuttavaa uutuutta.

https://en.wikipedia.org/wiki/Pastel_de_nata

Pidin kentästä, koska olin ensimmäistä kertaa lentokentällä, jossa lenteli useita varpusia. Lähelläni lattialla hyppi varpunen, joka kyttäsi popcornejani. Ei suolaa linnuille, joten varpusraukka jäi maisseitta. Toivottavasti söpö pieni lintu löysi hyvin saalista kentältä.

Seuraava lento oli myöhässä, koska kone oli kuulemma päässyt lähtemään pitkän odottelun jälkeen liian myöhään edelliseltä lentokentältä. Istuin ensimmäisellä rivillä ikkunapaikalla, joten pääsin Madridissa poistumaan koneesta ensimmäisenä matkustajana. Tilanne syystä tai toisesta riemastutti minua.

Pari tuttua myeloomapotilasta odotti minua lentokentällä ja sain melkein heti nauhalta lentolaukkuni. Annoin laukun viime hetkellä ruumaan Helsingin lentokentällä henkilökunnan esitettyä luovutuspyynnön matkustajille, koska kone oli todella täynnä.

Luulin hotellissa, että minulta oli pihistetty kipulääkkeitä matkalaukusta, mutta olin laittanut lääkkeet eri paikkaan, kuin yleensä. Syytän solumyrkkyaivojani eli chemo brainia.

ibis Madrid Aeropuerto Barajas Hotel

Pääsimme hotellibussilla hotellin lähelle ja saimme huoneet ibis Madrid Aeropuerto Barajas Hotel-hotellista, jolle laulamme edelleen ylistyslauluja. Meille varattu siisti hotelli oli ”vain” kahden tähden hotelli, mutta ehdoton suosikkimme aiempaan neljän tähden hotelliin verrattuna jo sijainnin perusteella. Hotellirakennuksen alakerrassa oli ruokakauppa, joten halvat vesipullot ja hedelmiä (mm. hyviä litteitä persikoita) sai kannettua kätevästi huoneeseen.

Bajaras-metroasemalle oli kilometrin kävelymatka eikä meidän tarvinnut mennä hotellibussilla lentokentän metrolle, käydä taksilla ruokakaupassa tai ostaa kalliita vesipulloja hotellin baarista, kuten edellisellä matkalla.

Ainoa, mitä kaipasin neljän tähden hotellista, oli oma tallelokero. Sulloin arvotavarat vatsavyöhön enkä törmännyt rosvoihin tai suosikkeihini eli susiin. Susia on tietenkin vain ja ainoastaan Roomassa, kuten muinainen naarassusi, joka ruokki sangen ikävästi myöhemmin käyttäytynyttä Romulusta, joka nitisti veljensä Remuksen. Tarinan opetus: ei kannata palkata sutta lastenvahdiksi.

Keskustaan

Olin väsynyt noustuani neljältä aamulla, mutta lähdimme illalla metrolla retkelle keskustaan. Kolme metrolinjaa, joten matkaan meni noin tunti. Kävelimme aurinkoisessa Retiro-puistossa soittajia kuunnellen, ihailimme lammella soutavia pareja ja harmittelimme vahingoittuneita ja ruskealehtisiä hevoskastanjoita, jossa Pseudomonas syringae pv. aesculi -bakteeri oli ehtinyt tehdä tuhojaan. Toivon, että puiden hoitoon keksitään jokin ratkaisu, koska hevoskastanjat ovat mielestäni kauneimpia puita, etenkin kukkiessaan. Helsingin Tokoinrannasta on jouduttu kaatamaan hevoskastanjoita, samoin Töölön puistossa. Onneksi Hesperian puiston hevoskastanjat ovat vielä turvassa.

Näimme upean, remontissa olleen ja tyhjän Palacio de Cristal -kasvihuoneen, jonka edessä olleessa lammessa kasvoi pululaumojen asuttamia puita.

Jatkoimme kävelyä ja ohitimme kasvitieteellisen puutarhan, jossa en ehtinyt matkan aikana käydä. Harmi, koska rakastan kyseisiä puutarhoja.

Kuljimme hämärtyneessä vanhassa kaupungissa ja ihailimme viehättävien rakennusten koristeellisia, metallisia parvekkeita ja etsimme churropaikkaa (pitkänomainen munkkia muistuttava leivonnainen, jos joku on välttynyt churroilta), jonka piti olla myöhään auki. Paikka löytyi – ja oli mennyt kiinni neljä tuntia aikaisemmin. Uskoakseni olimme väärässä osoitteessa, koska netin mukaan Chocolateria-paikka on pitkään auki. En ole churroisti, joten tilanne ei harmittanut minua.

Istuimme katuaukion ravintolassa, jossa matkaseuralaiset söivät illallisen ja minä join pari Spriteä, koska olin liian väsynyt syödäkseni jotain. Minua kiinnosti matka keskustassa kiertävillä busseilla, mutta myeloomaryhmäämme kuuluneen saksalaisnaisen mukaan kyseiset bussit olivat vain turisteille. No tuota, minä olin turisti…  Mielestäni hänkin oli turisti, mutta saatoin olla väärässä.

Kävelimme ruoan jälkeen seuraavalle metropysäkille ja ohitimme museon, jonka sisäpihalla oli kutsuvieraiden tilaisuus eli jokin näyttely oli ilmeisesti auennut. Museon sivulta en löytänyt äsken syytä tilaisuuteen, joten ehkä joku piti oman juhlansa museon pihalla?

Metroaseman luona olleen Palacio de las Comunicaciones -kaupungintalon seinällä oli yllättäen REFUGEES WELCOME -teksti. Kuulin, että aukio oli kesäkuussa koristeltu sateenkaarilipuin Priden kunniaksi. Minua harmittaa vieläkin, ettemme nähneet marssia, koska espanjalaiset ovat usein erittäin kauniita ja ilahduttavan sirorakenteisia ihmisiä.

Tunnin metromatka takaisin hotellille ja kilometrin kävelymatka, joten olin naurettavan uupunut ja nukahdin nopeasti.

Myeloomapotilaiden kokous messukeskuksessa

Seuraavana päivänä meidän piti olla kokouksessa messukeskuksessa jo klo 8:30, joten aamiaiseen jäi lyhyt aika. Aamiaista sentään oli tarjolla, toisin kuin edellisessä hotellissa, jossa aamiaisaika alkoi todella myöhään.

Emme päässeet messuhalliin suosimastani etelä- eli nallepäädystä, kuten viimeksi. Kävelimme nallejen vieressä olevasta hallista, josta saimme kaulanauhat, matkaliput ja sinivihreät olkalaukut, joissa oli esitteitä luennoista. Kuuntelimme yläkerran neuvotteluhuoneessa 41 mm. mentoriamme, joka on HIV-järjestön edustaja ja Euroopan myeloomapotilaiden järjestön henkilökunnan puheita. Uskoakseni valistuimme.

Pötyä

Kävin illalla syömässä katuravintolassa parin ryhmään kuuluneen kanssa ja olin jo paljon virkeämpi. He valitsivat grilliribsejä, ranskalaisia ja salaattia ja minä valitsin paistettua broileria, ranskalaisia ja salaattia. Pidin ravintolan sisällä olleelle liitutaululle piirretyistä teksteistä ja kuvista, jotka näkyivät hyvin pöytäämme.  Ilta oli lämmin, joten ulkona oli mukavaa istua. Viereisen pöydän tupakoijat lähtivät ja tilalle tuli pariskunta, jonka pieni terrieri räyhäsi pöydän alla lempeän näköisille ja huomattavasti suuremmille ohikulkeville koirille. Laskumme oli kolmannella kerralla oikea ja riittävän suuri, joten maksettuamme kävelimme hotellille.

Mäyräkoirat (turkki, ei pahveja) olivat kuuden päivän aikana tekemäni pikaisen tutkimukseni perusteella suosittuja Madridissa.

Jatkan myöhemmin luennoista.

Torstai 14.9.2017

Kulmahampaani halkesi matkalla (ei kannata kokeilla kotona), joten sain eilen aamuna varattua pika-ajan hammaslääkäriin. Olisin mennyt jo keskiviikkona, mutta hain kissat hoidosta ja odotin hematologin soittoa. Hän ehti soittaa minulle eilen.

Minulla oli menomatkalla hammaslääkäriin huono olo. Ilmoittautuminen automaatilla ei onnistunut, koska automaatin mielestä minulla oli väärä henkilötunnus, joten henkilökunnan edustaja pyysi minut ilmoittautumaan hänelle.

Istuin aulassa ja oloni paheni koko ajan. Menin vastaanottoon ja kerroin, että minulle on varattu aika, mutta voin todella huonosti. Mainitsin allogeenisesta kantasolusiirrosta, joka aiheuttaa toisinaan pahoinvointia ja vastaanotossa istunut kertoi lukevansa papereitani. Niissähän riitti tietenkin luettavaa. Hän tiesi, mitä allogeeninen kantasolusiirto tarkoitti ja ystävällisesti varasi minulle uuden ajan perjantaille.

Hyvä, että minulla oli muovipussi mukanani, koska annoin ulkona matkalla bussipysäkille ylen useita kertoja. En onneksi joutunut sotkemaan talojen pihoja. Kävin lyhyen kotimatkan jälkeen kaupassa ja ostin mustikkakeittoa.

Eipä ollutkaan allopahoinvointia, vaan mahatauti, joka loppui vasta illalla. Illalla piti olla myeloomapotilaiden nettikokous, joten ilmoitin, etten voi sairauteni vuoksi osallistua. Meistä viidestä kaksi muuta ilmoitti, etteivät he pysty osallistumaan, joten kokous siirtyi viikolla.

Minulla on uusi hammaslääkäriyritys tänään. Juomani mustikkakeiton ja syömäni näkkileivän perusteella uskoisin, että pääsen tänään vastaanotolle.

Toivotan erinomaisen hyvää viikonloppua!

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.