Kylki voidellaan huolellisesti jukurtilla

Nökö-kissa tuijotti possunsydänkappaleisiin sekoitettua heleän vaaleanpunaista ja vesitilkkaan liottamaani antibioottia (kuulemma maksan maku), käänsi selkänsä kupille ja käveli pois.

Kiusallista, koska kissan piti saada lääke.

Sardiini vai yökhurtti?

Soitto eläinlääkäriasemalle:

– ”Miten kissalle annetaan antibiootti ja kipulääke?”

– ”Sardiinitahnan seassa, niin kissa ei haista niitä.”

Hoitajalta saamani neuvon jälkeen kävelin lähikauppaan, jossa ei ollut sardiineja. Muistin, että sardiinit ovat nirson Nökön mielestä kamalia eikä niihin kosketa. En jatkanut seuraavan mahdollisen tölkkisardiinikaupan luokse, vaan palasin kotiin.

Jukurttiturkki

Tutkin nettiä ja löysin neuvon, jonka mukaan lääke kannattaa sekoittaa jukurttiin ja sivellä kissan toiseen kylkeen. Tein seoksen, väijyin pahaa aavistamatonta kissaa, silitin sen kylkeen pinkin jukurttisotkun ja kissa nuoli turkkinsa puhtaaksi. Loistavaa!

Vinkki: jukurtti- ja lääkeseosta kannattaa sivellä ahterin kohdalle. Lisäsin kiipeilytelineessä olevan kissan turkkiin jukurttia ja osa meni vahingossa liian ylös eli melkein niskaan. Pinkki väriläiskä hävisi eli Nökö varmaan pyyhki sen johonkin.

Lääkettä pitää sivellä kissaan neljän päivän ajan, kahdesti päivässä ja vaaleanpunaiset jukurttitahrat näyttävät kamalilta keittiön vihreällä matolla. Pakko odottaa antibioottikuurin päättymistä, ennen kuin voin kiikuttaa mattopesukoneelle pyykättävää.

Lisäsotkua

Pakastan paloina possunsydämet ja tarjoilen ne kissoille jäätymisen, sulamisen ja silppuamisen jälkeen.

Porsaan sydän, raaka, annos 100 g                                             118 kaloria

Keittiön maton raapiminen on kissojen mielestä aivan ihanaa! Niillä on käytössään raapimispuu, -tolppa, -matto ja -alusta, joten keittiön maton voisi jättää rauhaan. Uutena huvituksena kissat keksivät viihdyttää itseään nostamalla kupeista sydämenpaloja vihreälle puuvillamatolle kuivumaan.

Olen rajoittunut, joten en oikein osaa arvostaa kyseisiä tekoja.

Tautihistoriaa

Olin pahimpien tautisuusvuosien aikana niin kipeä, että unohdin kissojen hammasputsauksen eli rääkkäsin tahtomattani kissoja. Anteeksi.

Perjantai

Soitin eläinlääkäriasemalle ja varasin Nökölle ajan hammashoitoon. Hammasleikkaukseen ei voinut suoraan varata aikaa, joten ensin oli aika hammaspuhdistukseen, jossa arvioitiin leikkaustarve.

(Hiilelle tehtiin hammasleikkaus puolitoista vuotta sitten. Rahoilla olin ajatellut matkustaa ystäväni kanssa kauniilta vaikuttavaan Riikaan. En matkustanut.)

Suljen makuuhuoneen liukuoven ja lisäsin kolmiomaisen kumistopparin, koska Hiili yrittää aina hakata oven auki stopparista huolimatta. Laitoin kiinni pellettilaatikkojen paikan eli kylpyhuoneen oven. Hain yhden kissankopan parvekkeelta ja aiheutin molemmissa kissoissa suurta koppakauhua.

Hiili hiipi karkuun mäyräkoiramaisen matalana ja päästin sen makuuhuoneeseen, koska vain Nökö oli lähdössä eläinlääkäriin.

Nökö makasi mielestään piilossa keskellä tummanruskeaa karvalankamattoa (kyllä, oranssin kissan löytää kätevästi), laitoin kopan sen eteen ja houkuttelin kissaa koppaan. Ei onnistunut.

Nökö meni ruokapöydän alle, joten siirsin tuolit ja nostin kopan pöydän alle. Kissa meni koppaan.

Tilasin taksin ja menimme eläinlääkäriin, hampaat puhdistettiin, maksoin 240 euron laskun (auts) ja sain seuraavan käynnin laskuarvion. Ennen tutkimusta arvio oli 430 euroa ja tutkimuksen jälkeen, koska hampaita piti poistaa enemmän 700–750 euroa. Apua…

Taksimatkoihin meni yhteensä 34 euroa. Päädyimme nykyiselle eläinlääkäriasemalle, jota todella monet suosittelivat. Kuvittelin, että kannan kissat sinne, mutta totuus osoittautui toisenlaiseksi.

Taulu, toinen perjantai ja hammasleikkaus

Sain myytyä perimäni jyväskyläläisen Jonas Heiskan (1873–1937) Tiirinsaaren huvilamaalauksen (mielestäni kuvassa on punainen saunamökki) sukulaiselle, joten minulla oli rahat hammasleikkaukseen. Kiitos!

Kissan viemiseen tarvittaisiin kaksi bussimatkaa, kävelyä ja kopankantoa kummassakin päässä. Nökö ei ole hennoimmasta päästä, joten taksimatka on meille kummallekin parempi vaihtoehto, vaikka rahanmeno harmittaa.

Aina kuuluu paheksua jotain, joten ihmettelin aiemmin ihmisiä, joilla on tuhti lemmikki. Kunnes sain Nökön, joka syö, syö, syö, syö – ja syö. Musta Hiili-kissa on normaalipainoinen.

Hampaidenpoistossa meni kolme tuntia, joten kävelin kotiin, osallistuin puhelinneuvotteluun ja kävelin takaisin eläinlääkäriin. Kissa voi hyvin ja sain mukaani kipulääkettä, mutta en antibioottikuuria. Varmistin, koska kuvittelin, että leikkauksen jälkeen tarvitaan kuuri.

Pidän siitä, että lääkkeet laitetaan mukaan eläinlääkäriasemalta, niin vältyn apteekkikeikalta.

Maksoin 730 euron laskun. Arvostan eläinlääkärien ja -hoitajien tekemää työtä, mutta laskut ovat pöyristyttäviä. Palasimme kotiin ja maksoin taksimatkasta.

Märkäruokaa

Minulla oli eläinkaupasta näytteenä saamani Pure Natural -märkäruokapussi (kalkkuna-ankka), koska en tarjoa kissoille märkäruokaa, vaan possunsydäntä. Sekoitin nestemäisen kipulääkkeen ruokaan ja Nökö tyhjensi kupin paastottuaan pitkään.

Lauantai

Kävin ostamassa eläinkaupasta liudan erilaisia märkäruokapusseja. En haluaisi ostaa niitä, koska ne eivät yleensä kelpaa kissoille ollenkaan. Ainoa, joka kelpasi leikkauksen jälkeen jonkin verran, oli Brit Caren kana & juusto. Muihin ruokiin suhtauduttiin halveksien tai välinpitämättömästi ja ne jäivät kuppiin, josta kippasin ne biojätteisiin. Tuli vietyä usein biojätteet, jotka haisivat kaamealta.

Sain annettua kipulääkkeen possunsydänsilpun seassa.

Sunnuntai

Sunnuntaina Nökö ei mielestäni syönyt, joten en saanut lääkittyä sitä ollenkaan ja tilanne huolestutti minua.

Maanantai ja koppakauhistus

Soitin maanantaina eläinlääkäriasemalle ja sain neuvon kissan tuomisesta heille, koska kissa ei saa paastota. Aikoja ei ollut, mutta kissaa luvattiin auttaa kipulääkepiikillä ennen jotain potilaskäyntiä. Suomennos: minulle oli tiedossa lisälasku taksimatkoista ja eläinlääkärikäynnistä. Kysyin hinta-arviota, jota ei osattu sanoa, mutta meidän piti mennä paikalle. Ymmärsin tilanteen, mutta kuuden vuoden sairausloman jälkeen rahanmeno riipi sieluani.

Koppa vai kuppi?

Kotona edessä oli jälleen koppakauhistus. Yritin houkutella Nököä useita kertoja koppaan, mutta kissa juoksi keittiön pöydän alle. Laitoin kipulääkkeellä ”maustetun” possunsydänkupin sen eteen – ja kissa söi.

Soitin eläinlääkäriasemalle ja kerroin, että sain kissan syömään. Heitä huvitti tilanne.

Tiistai

Jatkoin märkäruoan tarjoamista Nökölle, joka suhtautui niihin halveksivasti. Onneksi possunsydän kelpasi ja kissa sai nestemäistä kipulääkettä.

Kissoilla on yksi yhteinen kuivaruokakuppi. Karmean ruma, toiselta eläinlääkäriasemalta kylkiäisenä saamani harmaa muovikuppi. Kuivaruoka pitää kaivaa tassulla, joten syöminen hidastuu.

Hiilen ”harrastuksena” on oksentelu. Kissa on tutkittu useita kertoja, mutta siinä ei ole mitään vikaa eli niellyt karvat, kuivamuona ja vehnänoras kipataan – yleensä – lattialle.

Keskiviikko

Varhain aamulla heräsin, kun Hiili oksensi olohuoneen karvalankamatolle. Kotona on lukemattomia parempia paikkoja (ts. lattioita), kuin kyseinen matto, mutta toisinaan mattokin saa toisinaan osansa. Ikävä kyllä.

Siivosin jäljet ja palasin nukkumaan.

Heräsin uudelleen, kun Hiili oksensi makuuhuoneen lattialle. Laitoin märkää talouspaperia lätäkön päälle ja myöhemmin siivosin alueen.

Hiili oli oksentanut myös kirjahyllyn eteen, joten odotin, että eläinlääkäriasema aukeaa klo 9 ja varasin käyntiajan.

Koska maailma on ihmeellinen paikka, niin tallasin vahingossa sekä olohuoneessa putsatulle ja märälle matolle että paperille, joka oli makuuhuoneessa yrjölätäkön päällä. Riisuin nilkkasukat, pesin jalat ja vaihdoin puhtaat sukat. Suljin kylpyhuoneen oven.

Muistan toisinaan haikeasti aikaa, jolloin minulla oli siisti ja puhdas koti, runsaasti kauniita viherkasveja, leikkokukkamaljakoita matalalla olevilla pöydillä, kissankarvattomia vaatteita ja hyvältä tuoksuva ilma. Kylpyhuoneessa olevat pellettilaatikot ja kalalle haiseva kuivamuona keittiön alakaapissa tuhoavat viimeisen.

Kissat aavistivat, minne olemme menossa, joten ne menivät piiloon sängyn alle. Päätin ottaa myös Nökön mukaan, jotta sen hampaat voidaan tutkia. Olin aiemmin haistellut nukkuvan kissan suuta, joka haisi mielestäni pahalta. Toisaalta kalaa syövien kissojen hengitys ei koskaan tuoksu ruusuilta.

Kesällä on pakko pysähtyä haistelemaan ihanalta tuoksuvien ruusupensaiden kukkia. Isäpuoli toi ikuisuus sitten työmatkoiltaan Bulgariasta kapeisiin puupulloihin pakattua ruusuhajustetta, josta pidin. Kukkivan ruusun tuoksu on tietenkin paras vaihtoehto.

Pölyimuri

Laitoin makuuhuoneessa katalasti imurin päälle, joten imurin ääntä kavahtavat kissat juoksivat olohuoneeseen. Sammutin imurin ja suljin liukuoven kumistopparin avulla.

Nökön sain melko nopeasti laatikkoon, mutta Hiili-parka kiipesi makaamaan ja tärisemään sohvan selkänojan päälle.

(Tein tilaajille tarkoitetun testin Helsingin Sanomien sivulla ja lähetin parisen vuotta sitten otetun selfien, jossa istun aamutakissa sohvalla ja Hiili makaa niskani takana. Kuvan perusteella olen 38-vuotias mies ja taustalla on kirjahylly. Melko kiusallista. Väitän, että ohjelma tulkitsi mustan kissan parraksi. En tietääkseni ole kovin miehekkään näköinen.)

Sain kissan useita kertoja syliin ja nostin sen kopan eteen, mutta se kiemurteli kopasta pois. Lopulta onnistuin. Kumpikaan kissa ei koskaan vahingoita minua.

Hiili yritti kerran pistää päiviltä sekä eläinlääkärin että -hoitajan. Pyysin tapahtumaa anteeksi vielä seuraavillakin käynneillä.

Taksi

Tilasin taksin ja menimme eläinlääkäriin. Olimme nolosti neljä minuuttia myöhässä.

Eläinlääkäriasemalla on usein ruuhkaa, joten olen odottanut 15–45 minuuttia vastaanotolle pääsyä etukäteisvarttini lisäksi. Menemme yleensä 15 minuuttia etukäteen paikalle, jotta olemme varmasti ajoissa. Sen ainoan kerran, kun olen myöhässä, niin he ovat ajoissa ja odottavat meitä… Pahoittelin tilannetta, koska kissajahti kesti kotona normaalia kauemmin.

Hiili tiputettiin tiikerihäkkiin ja hoitajalla oli kyynärpäihin ulottuvat mokkahansikkaat käsissään. Ei vammoja kenellekään. Hiili sai nukutuspiikin ja häkin päälle laitettiin peite. Heillä oli vain yksi tiikerihäkki, joten Nökö tungettiin toisella peitolla kuljetuskopan reunaan ja rauhoitettiin pistoksella.

Hiilen hampaat puhdistettiin. Terve kissa, joten pahoinvointi saattoi olla märkäruoan aiheuttamaa allergiaa.

Menin odotushuoneeseen lukemaan naistenlehtiä ja muistaakseni luin, että joku on tehnyt jotain jossain.

Sain myöhemmin nukutuksesta heräävän ja kopassa olevan Hiilen viereeni. Kissaparalta roikkui kieli suusta, mutta tilanne oli hoitajan mukaan normaali heräämisvaiheessa. Kävin varmistamassa asian.

Paise

Eläinlääkäri kutsui minut katsomaan Nököä. Hampaat olivat onneksi siistit, mutta kissalla oli lihapullan kokoinen möykky leuan alla. En tiedä, onko syynä leikkaus vai kissatappelu kotona. Niitä riittää, kun Hiili haluaa toisinaan rökittää Nököä. Nykyisin Nökö mätkii takaisin eikä vain piiloudu nojatuolin alle.

Näin jotain tummaa, kun Nökö meni häkkiin, mutta luulin jälkeä ruokatahraksi.

Lääkäri ajoi pois karvat kissan leuan alta ja imi pois pahkan sisällä olevan mädän. En jäänyt katsomaan.

Jäimme odottamaan, että Nökön leikannut eläinlääkäri palaa paikalle ja varmistaa, että kissa on kunnossa. Olimme lääkärillä klo 12:34 ja eläinlääkärin työvuoro alkoi klo 15. Minulla riitti luettavaa ja asiakkaille oli tarjolla kahvia, keksejä ja mehua. Join kaksi pillimehua (rypäle ja omena), ts. vedin vähän kotiinpäin. Hehee!

Juttelin odotustilassa puhelimessa kaverini kanssa ja vieressäni istui viehättävä, harmaa ja isokoinen Pit Bull, joka ulvoi hupaisasti. Kaveri kysyi, onko odotustilassa lehmä. Ei, ei ollut. Ulina oli oikeasti koomista. Puhelun päätyttyä juttelin omistajan kanssa, koira oli sympaattinen ja piti ulvomistaukoa nuuhkiessaan käsiäni.

http://www.onegreenplanet.org/animalsandnature/5-reasons-why-pit-bulls-are-misunderstood/

Sain heräämässä olevan Nökön, jonka kauneutta toinen kissanomistaja ihaili (kiitos!), maksoin 161 euron laskun ja sama kissanomistaja avasi minulle oven. Hän nosti Nökön ulos (kiltti ihminen!) ja palasimme taksilla kotiin.

Keskiviikko

Seuraava aika on keskiviikkona, jolloin Nökön litistetty kaulanaluspatti tutkitaan.

Äärettömän kiva, että saan uuden laskun. Ä ä r e t t ö m ä n. Mainitsinhan jo äärettömän?

Pelasta Vaasan Kissatalo!

Voisitko lahjoittaa vaikka kympin, niin vaasalaisilla kissoilla olisi mukavampi asuinpaikka?

”Vaasan kodittomien kissojen ystävät ry. on ylläpitänyt nykyistä Vaasan Kissataloa vuodesta 1996 ja on Vaasan suurin kissojen löytöeläintalo. Kissatalon kautta uuden kodin löytääkin vuosittain noin 300 kissaa, tällä hetkellä asukkaita on noin 150. Vanha kaupungin vuokrapuutalo Palosaarella on palvellut Kissatalon toimintaa, mutta sen kunto on hälyttävä eikä tilaa ole niin kissoille kuin toiminnallekaan. Keväällä alkava pentukausi tietää suuria menoeriä ja eläinlääkärikuluja, mutta samanaikaisesti talo kirjaimellisesti lahoaa alta. Tavoitteenamme onkin rahoittaa tulevan vuoden aikana uuden Kissatalon hankkiminen tai nykyisen toimitilan mittava remontti, jotta yhdistys voisi jatkaa tärkeää työtään kodittomien kissojen parissa.” (Mesenaatti)

https://mesenaatti.me/campaign/?id=791#single/view

Lukijoita yli 7600

Teitä lukijoita on yli 7600, mistä olen hämmästynyt ja todella iloinen. Kirjoittaminen on mielestäni helppoa ja hauskaa, joten mukavaa, että tekstit kiinnostavat muitakin.

Toivotan aurinkoisia helmikuun päiviä!

 

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.