Robottibussi 94R, Kivikko

Huvittelin perjantaiaamuna matkustamalla Kivikosta robottibussilla Kivikon liikuntapuistoon ja takaisin.

Kivikkoon pääsee Munkkiniemi-Kontula -bussilla 57 ja lähin pysäkki on Kivikontie. Auton voi parkkeerata McDonald’sin pihaan.

Ensimmäinen robottibussi lähti klo 9:10. Luotin aikatauluun ja kävelin – väärälle – pysäkille hyvissä ajoin. Robottibussi 94R ei lähde pysäkiltä, jolta lähtevät Kontulan suunnasta tulevat 57 ja 94B, vaan omalta pysäkiltään McDonald’sin edestä. Oma moka eli olisi kannattanut katsoa pysäkki HSL:n sivulta

Vieressä ollut rakennustyö viivästytti siirtymistä, koska minun piti ylittää tie ja palata takaisin Mäkin puolelle.

Robottibussin piti lähteä seuraavalle matkalla klo 9:30, joten lähtöön oli yli vartti aikaa. Tapoin aikaa ja join kaakaota Mäkissä. Nousin varmuuden vuoksi pöydästä viisi minuuttia ennen bussin lähtöä, vein tarjottimen keräilyyn – ja katsoin, kuinka bussi ajoi kohti liikuntapuistoa klo 9:26.

Puhuin puhelimessa, kun robottibussi lähestyi uudelleen Mäkkiä ja kävelin pysäkille. Bussi lähti liikkeelle ennen kuin ehdin pysäkille. Hahaa! Kaksi myöhästymistä robottibussista oli koomista. Bussin edestakainen ajo kesti vain 10 minuuttia, joten odotusajat eivät onneksi olleet pitkiä.

Jäin pysäkille, jolle tuli muutama muu ihminen ja pääsin viimein robottibussiin. Penkkejä on kahdeksan, mutta istuimet on suunniteltu sirojen ranskalaisten istumapaikoiksi eivätkä suomalaisahtereille. Neljän hengen paikalle mahtui kätevästi kolme matkustajaa ja minä leiriydyn vastapäätä niin, että molemmilla puolillani oli tyhjä paikka. Ei tartuntoja levittäviä yskijöitä tai herttaisia nojailijoita.

Kannattaa laittaa turvavyöt kiinni, koska matkanteko oli melko töksähtelevää. Robottibussi kulkee korkeintaan 18 kilometriä tunnissa eli Metropolia ammattikorkeakoulusta valmistuneet autoinsinöörit eivät pääse kaahaamaan, vaikka bussi olisi tyhjä. Saatoin kysyä asiaa.

Meno oli melko haasteellista useiden äkkipysäysten vuoksi. Onneksi kaksi nuorta miestä oli turvanamme bussissa. Robottibussi on ranskalainen, joten neljää autoinsinööriä on koulutettu sekä Ranskassa että Suomessa. Yksi heistä lähti opiskelemaan, joten kolme heistä jatkaa bussin kuljettamista marraskuun puoliväliin arkipäivisin klo 9-15.

Kuulin bussissa, että ensimmäinen klo 9:10 lähtö myöhästyi, joten he lähtivät neljä minuuttia etuajassa seuraavalle kierrokselle. Aikatauluihin ei välttämättä kannata luottaa.

Lopultakin pääsin robottibussiin, joka on kiinnostanut vuosien ajan! Ensimmäinen mahdollisuus oli Hernesaarenrannassa (olin liian kipeä), seuraava Otaniemessä (kokeilu loppui, ennen kuin matkustin Espooseen), Tampereen Hervannassa (en ehtinyt paikalle, vaikka suunnitteilla oli), Suvilahdessa (harkitsin, mutta unohdin) ja nykyinen vaihtoehto eli Kivikko. Jesh! Matkaan lähdin/-mme.

Robottibussilla pääsi kätevästi Kivikon hiihtohallin eteen. Hiihtokausi alkaa maanantaina 8.10.2018 ja hallissa on mm. 850 metrin kierros.

https://www.hel.fi/helsinki/fi/kulttuuri-ja-vapaa-aika/liikunta/sisaliikuntapaikat/liikuntahallit/kivikon-hiihtohalli

Jos jäästä tehdyt pöydät viehättävät, niin Kivikon hiihtohallissa toimii kesällä Talvimaailma, jossa voi järjestää vaikka lastenkutsut, laskea jäämäkeä tai ajaa huskyvaljakoilla:

https://winterworld.fi/fi

Turistit vierailevat mielellään hallissa.

Bussi pysähtyi hetken ajan hiihtohallin luona ja kuljettaja varmisti, voisiko joku täyttää tabletilla olevan kyselyn. Palautettuani tabletin robottibussin ajoittain-kuljettajalle töyssähtelevä matka jatkui kohti Kivikkoa.

Kukaan ei jäänyt pois ja kuljettajien mukaan harvemmin kukaan tulee kyytiin hiihtohallilta. Kesällä matkustajia oli enemmän eli nyt on rauhallisempaa.

Bussi kulkee automaattisesti, mutta peliohjaimella voi kuljettaa robottibussia manuaalisesti, jos autot ohittavat bussin. Kätevää, jos joskus tulee äkillinen mieliteko kaahata (18 km/t) tiehensä pikkubussilla. Kaappaaminen on väärin ja kaahaaminen on mahdotonta, joten kannattaa hillitä hurja luontonsa.

Robottibussin ikkunat menivät huuruun, koska meitä oli neljä matkustajaa ja kaksi ohjaajaa ja tuulilasinpyyhin piti laittaa päälle bussin etuosasta, koska satoi.

Luin Ylen sivuilta, että robottibussi maksaa 300 000 euroa eli ihan pikkurahalla ei pikkubussilla ajeta.

Vähän mä säästin, koska matka oli ilmainen.

 

Olipa kerran itikka,

jolla oli rättisitikka.

Ja sen sitikan takapenkillä

kävi itikka iltalenkillä.

Värssyjä-sivu

 

Robottibussi käynnistyy Kivikossa

https://www.hsl.fi/uutiset/2018/robottibussilinja-94r-kaynnistyy-kivikossa-15157

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.