Tätä ei moni usko

Helsingissä oli keskiviikkona hellepäivä ja jopa minulla oli lämmin takkiin pukeutuneena. Vaikea uskoa, mutta tieto pitää ehdottomasti paikkansa.

Menin bussilla Tamminiemen lähelle, kävelin rantaa pitkin eteenpäin (nostin pari porsastelijan heittämää roskaa maasta) ja kävin katsomassa presidentti Kekkosen Kultaranta II -venettä. Puuvene asuu talon pihalla pressuteltassa vielä sunnuntaina 11.6.2017.

Paatin nähtyäni istuin hetken kahvion pihapöydässä ihanan kylmän vesilasin kanssa ja puolustin urheasti karjalanpiirakkalounastani kyttäävältä lokilta ja pöydän alla hyppivältä varpuselta. Voitin.

Mainitsen, että Tamminiemeä oli siirretty Seurasaaressa. Ennen presidentin koti oli ihan varmasti lähempänä Ramsaynrantaa.

Puolustusvoimain lippujuhla

Menin sunnuntaina ensimmäistä kertaa elämässäni seuraamaan Puolustusvoimain lippujuhlan paraatia Senaatintorille. Olin paikalla klo 11:20 ja onnistuin saamaan hyvän istumapaikan Suurkirkon portailta. Olin erittäin tyytyväinen aurinkoisesta, mutta viileästä säästä. Paraati olisi ollut erittäin hankala viime viikon torstaina tai perjantaina, jolloin satoi räntää tai vettä ja myrskytuuli riehui.

Ihailimme ensin taitavia hävittäjälentäjiä ja koneita, jotka lensivät todella lähellä toisiaan. Joukot marssivat torille ja ainoat, jotka varmasti tunnistin, olivat sotilaskotisisaret ja arvostamani sotaveteraanit. Pitäisi varmaan perehtyä paremmin armeijan joukkoihin… Arvostin tietenkin kaikkia Senaatintorille marssineita joukkoja.

Joku lähellä istunut mieshenkilö luetteli perheelleen joukkueita, mutta hävittäjien melun vuoksi kuulin vain osan hänen kommenteistaan. Yllämme pörräsi kuvauskopteri ja joukkojen liikkeen näki suurelta taululta, jos tilaisuutta katseli esimerkiksi Sofiankadulta.

Huusin eläköötä kirkon portailla (uusi kokemus), lauloin Maamme-laulun, seurasin kenraalin liikkumista, kuuntelin presidentin puheen enkä karannut ennen lyhyttä hartaushetkeä, kuten monet tekivät.

Katsoin joukkojen poistumisen torilta, laskeuduin portaat ja kävelin Porthaninkadun kautta Ateneuminkujalle ja kävin taidemuseon kaupassa. Jatkoin matkaa Kansalaistoria kohti, mutta yritin ensin kurkata Mannerheimintiellä etenevää paraatia Kiasman luota. Näin ihmismassojen takaa vain liput, joten laskeuduin alas Kiasman takana olevat portaat ja kiersin katsomassa tankkeja, haupitsia (paljon parempi sana kuin kenttätykki), tutkaa jne.  Yläpuolella lensi taitavassa muodostelmassa useita sotilashelikoptereita.

Upea näytös!

Juttelin myöhemmin tutun kanssa, jonka mielestä rahat menivät näytöksessä hukkaan ja ne olisi voitu käyttää johonkin hyödyllisempään. Olen eri mieltä, koska toivon, että Suomella on jatkossakin hyvä puolustus. Jos en olisi vuosien tautisuuden jälkeen vähemmän reippaassa kunnossa, niin osallistuisin ehdottomasti Naisten Valmiusliiton toimintaan.

Ilmoittauduin illalla sotilaskotisisareksi. Jos voin mennä töihin lokakuussa, niin voin mennä aiemmin töihin sotilaskotiin. Oma päätös, jota en varmistanut hematologiselta poliklinikalta. Lupaan, etten osta ylimääräisiä munkkipossuja näteille (vaaleille) sotilaspojille. Oculac-silmätippoja ei saa vieläkään, joten käytän edelleen omaisuuden täysin pakollisiin silmätippoihin.

Ehdottomasti pojat (ja tytöt!), kansan urhokkaan, vaikka nykyisin tosin saulikkaan.

Nuku rauhassa -päätapahtuma Helsingin Kansalaistorilla ja Töölönlahdella 18.–19.8.2017 klo 10–18

http://www.nukurauhassa.fi/info

Kantasoluilla uusi hammas

Luustolle tuhoisa myelooma saa kiinnittämään aiempaa enemmän huomiota hammashoitoon.

Kehitteillä on hoitomuoto, jolla puuttuvan hampaan tilalle saa kasvatettua uuden hampaan kantasolujen avulla.

Onneksi on olemassa aiheeseen melkein liittyvä runo: harjaa hampaat, huuhdo suu, hammaspeikko lannistuu – ja kantasoluhoito ilahtuu.

http://www.social-consciousness.com/2017/03/heres-how-grow-your-own-teeth-in-just-9-weeks.html

Everyone knows that there are dental implants that were invented to benefit our lives in many ways, they are extremely useful and a great solution to fill the gap. But, trust me, once you read this you will be amazed. A group of experts in the dental field has made some amazing discoveries and there has been a really incredible development in the technology of dental implants that goes far beyond the classic implant or denture.

Etenkin kesän kunniaksi kannattaa muistaa, että harjaa hampaat yltä alta, suukko maistuu paremmalta.

The Other Danish Guy

Suomalainen alusvaateyritys The Other Danish Guy valmistaa tulevaisuudessa kaikki tuotteensa merestä kerätystä muoviroskasta.

Meriin päätyvä muoviroska on yksi maailman suurimmista ympäristöongelmista. WEF:n tutkimuksen mukaan nykyisellä tahdilla maailman merissä on vuoteen 2050 mennessä yhtä paljon muoviroskaa kuin kaloja. Uuden muovin valmistamisen hiilidioksidipäästöt ovat pahimmillaan kolminkertaiset verrattuna vanhojen muoviroskien uusiokäyttöön.

Muovijätteen kierrätyksen mahdollisuuksiin on tarttunut suomalainen alusvaateyritys The Other Danish Guy, joka sai alkunsa kolme vuotta sitten newyorkilaisessa ravintolassa sattuneessa välikohtauksessa.

”Työkaverini oli saanut alusvaatteista pahat hiertymät lenkkeillessään Central Parkissa ja päätyi jostain syystä hoitamaan ongelmaa erään ravintolan naisten vessaan. Baarimikko rauhoitteli vessasta rynnänneitä kirkuva naisia sanomalla ”The other danish guy is having some problems””, yrityksen perustaja Tommi Lähde kertoo.

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/suomalaisyritys-muuttaa-muoviroskan-kalsareiksi/YDYEbgVe

Vinkki teille loputtomille roskaajille: käyttäkää roskakoreja. Esimerkiksi nurmikko ei ole roskakori. Ihan totta.

Kuntoutuminen

Lainasin Kuntoutuminen-kirjan, jonka ovat toimittaneet Ilona Autti-Rämö, Anna-Liisa Salminen, Marketta Rajavaara ja Aarne Ylinen. Ihailin taitavia kuntoutuspuolella työskenteleviä, jotka pystyvät auttamaan hyvin monenlaisista sairauksia potevia tai erilaisista vaivoista kärsiviä ihmisiä.

”Uudempaa tutkimusnäyttöä liikuntaharjoittelusta on syöpäsairauksien kuntoutumisessa, jossa sitä on käytetty sairauden ja hoitojen aiheuttamien haittavaikutuksien vähentämiseksi. Solunsalpaaja-, säde- ja hormonihoidot voivat heikentää yleiskuntoa ja aiheuttaa väsymystä (fatigue), osteoporoosia, painon vaihtelua, lihaskatoa ja ääreishermoston toimintahäiriöitä. Näitä voidaan vähentää liikuntaharjoittelulla. Varsinaisten syöpähoitojen päätyttyä liikuntaharjoittelu jatkuu ja sen tehoa voidaan lisätä.”

Tänä kesänä poikkeuksellisen vähän hyttysiä – Kuivuus ja viileys koituivat hyönteisten kohtaloksi

Jyväskylän yliopiston Bio- ja ympäristötieteiden laitoksen dosentti Jari Haimi teki tiistai-iltana tälle keväälle tyypillisen havainnon, jonka mukaan hyttysiä on tällä hetkellä tavallista vähemmän. Vähäsateinen kevät ja viileät ilmat ovat estäneet hyttysentoukkien kehittymisen. Normaalisti hyttyset ovat jo toukokuun loppupuolella vilkkaita.

–Altistin itseni hyttysille, mutta näin vain muutamia. Vuosi sitten tilanne oli täysin toinen, Haimi kertoo.

Ainakin keskisessä Suomessa syksyllä munineiden lajien osalta tämä kesä on jo koko lailla mennyt pieleen, sillä niiden toukat eivät ole päässeet kasvamaan lumien sulamisvesilammikoissa. Lammikot kuivuivat keväällä nopeasti. Jos nyt tulisi muutama sateinen päivä, voisi tilanne Haimin mukaan parantua hieman. Normaalia tasoa ei enää tänä kesänä saavuteta.

–Sydänkesän hyttysiä saattaa sen sijaan vielä tulla, jos maastoon saadaan pian vettä.

Talvehtivia hyttyslajeja tavataan usein jo vapun tienoilla. Haimi muistuttaa, että luonnossa tapahtuu paljon vaihtelua, ja monet lajit ovat sopeutuneet siihen hyvin. Tänä vuonna alkukesän hyttysiä on vähän, mutta tilanne ei ole niille katastrofaalinen tulevaa ajatellen. Viileys on rajoittanut muidenkin lentävien hyönteisten määrää, mutta havaintoja tehdään varmasti heti, kun ilma lämpenee.

Vaikka monelle ihmiselle hyttysten vähäisyys kuulostaa hyvältä, voi se esimerkiksi hyönteissyöjälintujen kannalta olla haaste. Pitkät kylmät jaksot vaikeuttavat linnunpoikasten ruokintaa.

–Esimerkiksi metsäkanalintujen poikaset ovat juuri kuoriutuneet, ja ne tarvitsevat vielä muutaman viikon juuri hyönteisravintoa ravintoa ja lämpimiä säitä, Haimi sanoo.

Pikkulintujen osalta varmuus jälkikasvun onnistumisesta saadaan vasta heinäkuussa.

Koko Suomen osalta hyttyskesää on vaikeaa ennustaa, mutta ainakin Sisä-Suomessa suuria hyttysparvia tuskin tullaan näkemään. Kaikki riippuu siitä, miten hyttysentoukat selviävät vallitsevista sääolosuhteista. Haimin mukaan myös jatkuva sade voi haitata lammikoissa kehittyviä toukkia.

Ilman lämpeneminen on piristänyt lentäviä hyönteisiä. Esimerkiksi monet päiväperhoset eivät ole Haimin mukaan tavattomasti normaalista aikataulustaan myöhässä.

Iida Nieminen, Aamulehti 7.6.2017

  • pahoitteluni metsäkanalintujen poikasille ja pikkulinnuille, mutta paras mahdollinen uutinen minulle, viralliselle ja lapsesta lähtien murean maukkaalle hyttyssyötille

Piäni juna, Tampere

Tampereelle rakennetaan ratikkakiskoja ja joku oli ehdottanut ratikan nimeksi Piäni juna. Kuulun ehdottomasti kannattajiin ja odotan jo matkoja Piänellä junalla!

Nettikokous

Osallistuin eilen illalla myeloomaan liittyvään nettikokoukseen, josta kerron tarkemmin myöhemmin. Meitä oli paikalla norjalainen, israelilainen, romanialainen, saksalainen ja minä kokousta ohjanneiden eli espanjalaisen ja unkarilaisen lisäksi. Jokainen meistä viidestä kertoi itsestään ja siitä, miksi halusi osallistua ryhmään.

Minä mainitsin yksinäisyyden sairastuttuani, koska minulla oli erittäin huono ennuste, olin nuori potilas 46-vuotiaana (olen paha ihminen, kun sana nuori huvittaa minua edelleen) enkä tuntenut muita myeloomapotilaita. Lisäsin olevani tyytyväinen Suomen Syöpäpotilaiden aloittamaan ryhmään, jossa sairastuneet kertovat omasta tilanteestaan, saamistaan hoidoista ja lääkityksestä.

Terveelle on hankalampi puhua, koska vain tautibingon kokenut tietää, mistä on kysymys.

Mainitsin, että arvostan erittäin paljon hoitohenkilökunnan työtä, mutta he eivät ole kuten me eli sairaita. Tietoa ja osaamista riittää, mutta tilanne oli ja on erilainen, kun vyöruusun kynsissä yli vuoden kärvistelleellä, murtuneesta selkänikamasta tai haurastuneesta luusta kärsineellä tai kantasolusiirron kokeneelle. Lääkäriksi tai hoitajaksi minusta ei olisi, koska reagoisin liikaa potilaiden tilanteeseen. Jos pitäisi kuitenkin valita, kuulunko hoitohenkilökuntaan vai haluanko itse sairastua ja olla vuosia pois töistä, niin olisin ehdottomasti henkilökunnan edustaja.

Ascon (American Society of Clinical Oncology) sivuilta syöpään liittyvää tietoa

https://www.asco.org/

https://www.asco.org/search/site/myeloma?f[0]=fctSiteName%3AASCO.org&f[1]=fctSiteName%3AMeeting%20Library

https://www.themmrf.org/asco-2017-monday-blog/

New technology has enabled the counting of MM cells circulating in the blood. These are called CPC, or circulating plasma cells. In a study of 247 patients, the number of CPC found in MM patients before transplant was a strong predictor of how well these newly diagnosed patients would respond to treatment. The ability to predict outcome was superior than cytogenetics, or FISH assays. Measurement of CPC may in the future be able to replace a bone marrow biopsy as a leading indicator of disease status in MM patients, but more work is needed to increase the sensitivity of the assay.

(Kiitos tiedosta, M!)

Myeloma UK -sivuun kannattaa tutustua Facebookissa

https://www.facebook.com/myelomauk/?fref=nf

(Kiitos, R-L!)

Atsaleat kukkivat Alppiruusupuistossa

Kävin tänään labrakäynnin jälkeen kiertelemässä Rhodopuistossa Haagassa ja voin sateisen aamupäivän jälkeen todeta, että useat värikkäät ja kauniit atsaleat jo kukkivat, mutta vain osa rhodoista on avannut kauniit kukkansa. Pensaissa oli suuria nuppuja eli paras rhodokausi lähestyy selvästi.

Paikalla oli vain ehdoton suosikkini Stara, Helsingin kaupungin virasto, joka huolehtii kaupungin kaduista, puistoista, rakennuksista ja luonnonmukaisista alueista sekä hoitaa kaupungin teknisiä hankintoja ja logistiikkaa. (Wikipedia) En jäänyt tuijottamaan tarkemmin, mitä he tekivät. Olen aina iloinen nähdessäni kaupungista hyvinvoinnista huolehtivia ihmisiä.

Kuljin ns. pitkospuita myöten sateenvarjon alla metsässä ja kuvasin kukkia. Olin ainoa paikallaolija, joten ihailin suopursuja ja kukkivia lakkoja ja lauloin tietenkin ääneen tilanteeseen sopivaa Äidin kasvimaalla -laulua. Varmistin koko ajan, ettei kukaan kuule raikkaalta ja erittäin hyvältä tuoksuvaan metsään kuuluvaa lauluani. En jäänyt kiinni.

Muutin katalasti kuvan. Aiemmassa aurinkoisessa Tamminiemi-kuvassa kyttäsi valaisimen päällä lokki, mutta kiitos ”loistavien” kuvanrajauskykyjeni kuvassa näkyi vain syreeni ja pätkä valotolppaa… Muutin tilalle sateisen puiston kauniit atsaleat.

Palaan myöhemmin aurinkoisena päivänä Rhodopuistoon ystäväni kanssa.

Sammakolla oli toden totta koti kultainen.

Case Haagan Leipä, Ristolantie 7

Kävelin pois puistosta ja jatkoin Pikku-Huopalahden asemalta matkaa bussilla 41, joka tietenkin kääntyi eri suuntaan, kuin oletin. Päädyin Haagan torille.

Haikailin aikoja, jolloin kävin Kivihaassa luovuttamassa verta. Nykyisin verta voi luovuttaa kätevästi myös Helsingin Sanomatalossa, mutta eipä voinut historian hämärissä.

Kävelin torstaisin auki olevaan Haagan Leipään Ristolantielle. Ostin tietenkin hyvää proteiinia, lehtikaalia, sieniä, pähkinöitä ja suomalaisia marjoja enkä missään nimessä epäilyttäviä hiilihydraatteja. Kaverit ovat kertoneet, että leipomon vegepiirakka on hyvä tuote.

Eksyn aina Haagassa. Joka kerta. Kaunis ja vehreä kaupunginosa, jonka arkkitehtuuri ei avaudu minulle. Tunnistan onneksi muutaman maamerkin, joiden avulla suunnistan. Kävin aiemmin tällä viikolla Etelä-Haagan kirjastossa ja päädyin mystisestä syystä Suomalaisen Yhteiskoulun pihalle (SYK, you see), vaikka tarkoitin mennä Haagan puiston laidalla olevaan kirjastoon. Onneksi ystävällinen nuori vastaantulija neuvoi minut oikeaan osoitteeseen.

Työnhaku

The moment you feel

like you have to prove

your worth to someone

is the moment to

absolutely and utterly

walk away.

Alysia Harris

Edellinen mielipide on mielestäni erittäin hankala työnhakutilanteessa.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.