Ei Franklitonta kirjaa

Minun käsitykseni, jota en tietenkään sovella muihin

Entäpä jos, vastoin

tavanomaisia käsitystä,

ihmisellä aina on

sellainen elämä,

jonka hän ansaitsee?

Jean-Paul Sartre

Tautia pukkasi, läheiset sairastuvat ja työnhaku meni puihin selkäongelmien vuoksi.

Onneksi sairastunut voi paremmin, syksyinen maailma värikkäine lehtineen on kaunis, perjantaina aurinko paistoi taivaalla ja toivon, että löydän kiinnostavan työpaikan helmikuussa 2018. Tarkemmin sanottuna jo maanantaina 29.1.2018, joka vaikuttaa hyvältä päivältä.

Vive la France

Katsoin torstaina uudelleen Todella upeeta -jakson, jossa Eddie ja Patsy vierailevat Ranskassa ja jakso huvittaa minua edelleen.

Ei ole kiva olla ns. nälässä eli punaviinipulloitta, jäädä kiinni lentokentällä kalliista huume(?)ostoksesta, ajaa brittien mielestä väärällä puolella tietä – tai pelata pingistä. Patonki ei hävinnyt pyöräkorista ja le château jäi kokonaan kokematta.

65 prosenttia ja 24 pesula

Laitoin keittiöön puhtaan maton lattialle. Hiili oli iloinen uudesta loikoilupaikasta, koska kissa tarvitsee unta täysin ymmärrettävästi 65 prosenttia vuorokaudessa.

Kaksi (2) tuntia myöhemmin Hiili oksensi puhtaalle matolle, vaikka yleinen iskupaikka on lattia. Poistin pahimmat jäljet matolta.

Raahaan puuvillamaton uudelleen kätevään 24 pesulaan. Puolessa tunnissa saa mattopesukoneesta hajustamattomalla (kiitos!) pesuaineella pestyn puhtaan ja kuljetuskuivan maton tai jopa kaksi mattoa. Kuivauskaapit ovat yleensä täynnä, joten kannan kostean maton kotiin ja vien sen kuivaushuoneeseen kuivumaan. Kätevää, ettei (oksennus-) mattoa tarvitse kuskata kauemmaksi eli pesulaan.

Kummallinen neuroosi

Hain aamujukurtin, johon sekoitin lucumaa ja Raitaniemen lakkajauhetta. Minulla on tekninen (?) ongelma jukurtti-, viili- tai raejuustopurkkien kanssa eli minua inhottaa tuotteen päällä oleva neste. En tähän mennessä ole tavannut ketään, jolla on vastaava neuroosi. Pyydän ilmoittautumaan, jos joku jakaa käsitykseni.

Jos vain jatkaa kävelyä, niin kaikki järjestyy

Luin Elina Tanskasen kirjan Hyvän mielen reseptejä, jossa hän esittää 38 henkisen ravinnon ohjetta ja siteeraa mm. Viktor E. Franklia. Olen lukenut viime aikoina useita teoksia, joissa kaikissa siteerataan itävaltalaista psykiatria.

Elina Tanskanen (s. 1977) on tietokirjailija, YTM (googlasin Wikipediasta: tiedotusoppi, Tampereen yliopisto), logoterapeutti, joka on Hyvän mielen reseptejä -kirjan (2013) mukaan tehnyt TV2:n hyvinvointiohjelman Hehkua (näkemättä), toiminut Trendi-lehden päätoimittajana (huomasin Stockan Hulluilla Päivillä, että lehti ilmestyy edelleen, joten olin jo pudonnut A-lehtien Trendi-kelkasta) ja kirjoittanut kolme kiitettyä oma-apuopasta ihmissuhteista. Hän pitää Auta Elina -palstaa Trendi-lehdessä ja kirjoittaa kolumneja Helsingin Sanomien verkkosivuille. Hänellä on vastaanotto ja hän opiskelee seksuaaliterapeutiksi. Kiitettävä lista!

Kirjassa mainitaan tiivistettyinä seikkoja, joista sai aikoinaan lukea mm. Voi Hyvin -lehdestä. Tilasin historian hämärissä eli kauniin ja inspiroivan Marika Burtonin aikana lehteä, koska pidin hyvinvoinnista kertovista jutuista, upeista kuvista ja resepteistä, joissa käytettiin luontaistuotteita. Nykyisin vastaavia kirjoituksia lukee blogeista, joissa eletään chiasiemen- & vaahterasiirappielämää. Kanada-eliksiiripullot ovat muuten tarjouksessa sekä Stockalla että Lidlissä. En ostanut. Äiti toi Kanadasta tuliaisiksi vaahteranlehden muotoon kovetettuja vaahterasiirappikarkkeja. Saisikohan niitä kätevästi väsättyä soppakattilassa, jos ostaisi muutaman kuution vaahterasiirappipulloja?

Mikä sinusta on oikein? Miten se näkyy toiminnassasi?

  • mm. lukeminen, tieto, uskollisuus, omaiset ja ystävät, auttaminen, työnteko, liikkuminen, museot, musiikki ja lemmikit

Mistä et koskaan luopuisi?

  • lähiomaisista ja hyvistä ystävistä (terveys olisi hyvä lisä, mutta…)

Kolme merkityksellistä hetkeä?

  • miten sinä vastaisit?

Kulje metsässä, määrää itsellesi liikkumisresepti (2-3 kertaa viikossa 30 minuuttia), kirjoita muistiin hyviä asioita (tätä kannatan), meditoi, auta jotakuta (toimii!), luo (maalaa, tee koruja, virkkaa, leivo jne.) ja uskalla rakastaa.

Kirjaan kannattaa mielestäni tutustua. Mietelauseet ovat Tanskasen kirjasta.

Alun tautisuussurkeilun ”vastamyrkky”

Hän, jolla on syy miksi

elää, kestää melkein

mitä tahansa.

Friedrich Nietzsche

Tietenkin haluan elää, koska maailmassa on vaikka mitä mielenkiintoista nähtävää, koettavaa ja tehtävää!

Ideaalielämässäni olisin mennyt lukion jälkeen naimisiin naapurin älykkään pojan kanssa (ajatus osoittautui myöhemmin huonoksi), opiskellut yliopistossa (minusta piti tulla ensin juristi ja seuraavaksi toimittaja), saanut pari kaikesta mahdollisesta kiinnostunutta sievää ja liikunnallista lasta ja elänyt koko elämäni terveenä, onnellisessa – ja tietenkin uskollisessa – parisuhteessa.

Elämä meni toisin, mutta näinkin on hyvä olla. Elossa. Löytäisinpä vielä mielenkiintoisen työn.

Olisinpa lähtenyt yksin.

Ajatella nyt kanelia, kun

tuntematon kutsuu!

Muumipappa

Sanojen lahja : Valitut sitaatit/Tove Jansson

Katariina Heilala on toimittanut Tove Janssonin viisauksista kirjan, jonka huomasi Akateemisessa ja varasin kirjastosta. Helmet-varaukseni on 37/45 eli odotteluun menee vielä jonkin aikaa.

Oodi-kirjaston rakentaminen edistyy vauhdilla Sanomatalon nurkilla. Seuraan rakentamista, kun vierailen Musiikkitalossa ilmais- tai halpiskonserteissa ja odotan innolla kirjaston aukeamista joulukuussa 2018. Käyköhän Länsimetrot ja avaaminen siirtyy?

Hakaniemen torille pystytetään jo väistötilaksi lasirakennusta, johon kauppahallin liikkeet muuttavat, kun hallin remontti lopulta alkaa ensi vuoden alkupuolella. Hallissa voi vielä asioida.

Kurkuma

Muumipapan kanelista juolahti mieleeni kurkuma. Ostin jossain vaiheessa kurkumaa, koska niin (kai) kuuluu tehdä ja avasin äsken pakkauksen, josta tuli hirveä haju. En vielä maistanut.

Minun pitää treenata kurkumatodellisuuttani. Toisaalta korianteri on karmeaa saippuaa (ts. älä matkusta Meksikoon) ja parsakaali on pahuutta. Ehkä kurkuma kuuluu samaan supermaistajan inhokkileiriin? (En mielestäni ole supermaistaja.)

Paprika Smoked

SantaMarian Paprika Smoked on erinomainen mauste. Tein euron kaupat Stockan Hulluilta Päiviltä. Olen tietenkin lukenut mausteesta ikiaikoja, mutta en ole aiemmin löytänyt sitä mistään.

Maustejuttuihin ei voi aina luottaa, koska niissä kehutaan myös kurkumaa ja goji-marjoja. Kiinassa on paljon hyvää, mm. kuvausten perusteella kiehtovalta vaikuttava vanha Shanghai ja valokuvien perusteella upea muuri, mutta gojit (aiemmin näköjään susimarja) pitäisi maun perusteella kieltää lailla ynnä asetuksilla. Fakta.

Tomaatti?

”Vuosina 2009–2010 suurin osa Tullilaboratoriossa tutkituista susimarjaeristä ylitti silloin sallitut torjunta-ainepitoisuudet, ja ne hylättiin. Vuonna 2010 EU-lakia kuitenkin muutettiin niin, että susimarja luokiteltiin tomaatiksi, jolle sallitaan suuremmat raja-arvot. Luokitusmuutoksen jälkeen Suomeen tuodut susimarjaerät ovat olleet uusien raja-arvojen puitteissa.” (Wikipedia)

Timjami

Leikkasin timjamiruukusta yrttejä varrasleivän päälle, mutta en nähnyt keijukaisia saati nymfejä. Nymfi olisi aika yllättävä esimerkiksi tiskialtaassa.

”Keskiajalta on säilynyt kuvaus teestä, jossa yhtenä ainesosana käytetään timjamia. Tarkkaa reseptiä ei ole kirjattu ylös, mutta teen vaikutuksista sanotaan, että ne jotka teetä juovat, kykenevät näkemään ympärillään olevat keijut ja nymfit. Yhtenä ainesosana oli siis timjami, ja muut olivat yrttejä.” (Wikipedia)

Tulevaisuuden ruoka

Areenassa on mielenkiintoinen BBC-sarja, joka tutustuttaa meidät hämmästyttäviin innovaatioihin, jotka voivat pian muuttaa elämämme: tulevaisuuden maatiloista avaruusajan marketteihin ja robottitarjoilijoita käyttäviin ravintoloihin. (Areena)

https://areena.yle.fi/1-3279887

Tonttuovi (elf door)

Löysin netistä tiedon, jonka mukaan jouluun voi varautua tonttuoven tilaamalla. Loistava idea!

Mielestäni joku kätevä ja näppärä suomalainen voisi tehdä kyseisistä ovista, miniluudista jne. hyvän bisneksen.

https://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p2050601.m570.l1313.TR0.TRC0.H0.Xelf+door.TRS0&_nkw=elf+door&_sacat=0

Lemmikkieläimiä työpaikalla

Juttelin eilen verikokeen jälkeen bussissa ystävällisen naisen kanssa, jolla oli kaunis koira mukanaan. Kysyin, haittaako koiraa, jos istun naisen viereen käytäväpaikalle täydessä bussissa? Koiralla oli hyvin tilaa vastapäätä olevien penkkien luona. Ei haitannut. Istuin ja söpö koira tietenkin nuuski minua. Omistaja yritti hillitä koiraa ja totesin, ettei nuuskiminen haittaa yhtään ja selitin, että minulla on kaksi kissaa. Koiraparan on kuulemma rökittänyt pahasti kissaemo, joten se ymmärrettävästi pelkää kissoja, mutta ei sentään minua.

Meillä molemmilla on löytöeläimiä, joten puhuimme hylätyistä eläimistä. Onneksi ihmisen tietoisuus lisääntyy koko ajan ja yhä harvempi on niin julma, että ottaa kesäkissan, joka hylätään kesän päätteeksi metsään villiintymään. Minulla olisi paljon sanottavaa ihmisille, jotka ovat toimineet niin tai hukuttaneet kissanpentuja, mutta jääkööt kommentit tällä kertaa sanomatta. Te hyvin todennäköisesti tiedätte, mitä tarkoitan, vaikka en mainitse juuri mitään erään lämmitettävän rakennuksen taustasta.

Juttelimme jonkin aikaa ja koira oli menossa mukaan hänen työpaikalleen, jottei se joudu olemaan yksin kotona. Ideaalityöpaikka! Tekisin erittäin mielelläni töitä toimistossa, jossa olisi lemmikkieläimiä.

He jäivät Paavalin kirkon kohdalla pois, joten toivotin heille molemmille hyvää työpäivää.

”Ihminen pelastuu rakkauden avulla ja rakkaudessa”

Viktor E. Frankl (1905–1997) oli Wienissä syntynyt neurologi ja psykiatri. Hän selvisi juutalaisvainoista ja kehitti logoterapian.

Ostin nuorempana Olemisen tarkoituksen -kirjan ja Elämisen tarkoitusta etsimässä -teoksen ja ihailin miestä, joka selvisi omaisten menettämisestä keskitysleireillä ja valtavasta kärsimyksestä leiriaikana muita tukien ja auttaen. Annoin kirjat viime vuonna Kierrätyskeskukseen ja toivon, että niistä on apua jollekin toiselle.

En ole koskaan ymmärtänyt juutalaisvainoja tai vihamielistä suhtautumista juutalaisiin. Miksi ihmeessä oppineisiin, ikänsä sivistystä saaneisiin ihmisiin pitäisi suhtautua tuomitsevasti? Monilla ihmisillä on mahdollisuus lukea enemmän ja kehittää itseään. Vain osa meistä rikastuu, kuten monet älykkäät juutalaiset, mutta mielestäni niin on aina ollut ja niin tulee aina olemaan. Meitä muita huijataan eurojackpotteilemaan. PS En voittanut mitään.

”Janon tunne on merkki siitä, että jossain on vettä”

Lyhennettynä Trotzdem Ja Zum Leben Sagen tai Nevertheless, Say ”Yes” to Life.

Kaikesta huolimatta, sano elämälle kyllä.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.