Venytys, venytys, treenaa, treenaa

Menneistä ajoista 11.10.2017, Musiikkitalo

Kännykältä on helppo selata Ylen uutisia tai tutkia venytysohjeita. Tosin harvemmin näin tapahtuu konserttisalissa, esityksen aikana.

Alexei Ogrintchoukin & HKO

Kävin keskiviikkona klo 10 Menneistä ajoista -kenraaliharjoituksessa Musiikkitalossa ja kuuntelin Concertgebouw-orkesterin Alexei Ogrintchoukin (s. 1978) erittäin taitavaa oboensoittoa.

http://www.ogrintchouk.com/

Concertgebouw-konserttitalo

Kiinnostavalta vaikuttava ja sisustukseltaan romanttinen Concertgebouw Amsterdamista pääsi heti Minne mennä -listalleni:

https://www.concertgebouw.nl/en/

Susanna Mälkki johti Helsingin Kaupunginorkesteria, joka esitti Richard Straussin Oboekonsertto D-duurin, Erik Bergmanin Aubaden ja Richard Straussin Ruusuritari, sarjan. Viehättävä esitys, jota oli ilo kuunnella. Mahdollisesti tanssin valssia lahjakkaan orkesterin ympärillä, mutta onneksi vain mielessäni.

Pyyntö kenraaliharjoitusten yleisölle

Ennen konserttia lavalle tulee Musiikkitalon edustaja, joka pyytää yleisöä laittamaan matkapuhelimensa hiljaiselle ja kertoo, että ensimmäinen vaihe päättyy viimeistään klo 11:30, tauko kestää 20 minuuttia ja toinen osa päättyy viimeistään klo 13.

Yleisöä pyydetään poistumaan salista vain väliajalla tai konsertin päättymisen jälkeen.

Sisäinen moukka

Useiden kenraaliharjoitusten jälkeen minulla oli illuusio siitä, että ennen väliaikaa esitetään aina jotain sellaista, joka saa kuulijat poistumaan Musiikkitalosta ensimmäisen harjoituksen jälkeen eli väliajalla. Ts. riks-pam-kolin-kriiiih-räks -sointujen (sointujen?) vuoksi.  Arveluni oli, että ensimmäinen kappale edustaa ultramodernia musiikkia, joka joko riipii korvia tai hätkähdyttää, eikä millään hyvällä tavalla.

Olin väärässä.

Ogrintchouk pyysi ilmoittamaan meille, että hän soittaa vain osan kappaleista, koska illalla on konsertti. Hänen esityksensä oli virtuoosimainen, joten olisin mielelläni mennyt kuuntelemaan häntä myös illalla.  En mennyt, koska iltalippuja ei myydä kolmella eurolla.

Kapellimestari Susanna Mälkki

Hyväntuulista, taitavaa ja soittajien kanssa sujuvasti kommunikoivaa ylikapellimestaria oli jälleen ilo seurata ja kuunnella. Hän vaikuttaa aidosti iloiselta nähdessään yleisön, mitä pidän huomaavaisena.

Kyllä vain: kaksi vuotta lisää Susanna Mälkkiä sopii hyvin tämänkin konsertin perusteella

Vesa Sirén HS 11.10.2017

https://www.hs.fi/kulttuuri/konserttiarvostelu/art-2000005405171.html

Kuulijat

Olen mahdollisesti kerran jos toisenkin (ynnä kolmannen) kummastellut katsomon supattajia Musiikkitalossa. Mielenkiintoisesti kasvatetun nuorison mekastamisen melkein käsitän elokuvissa, mutta toivoisin, että eläkkeellä olevat juttelisivat vaikka kahvilla, eivätkä esityksen aikana.

Valtaosa kuulijoista tietenkin istui hiljaa ja seurasi ohjausta ja musiikkia.

Edessäni olleet kaksi henkilöä kuiskailivat ja juttelivat keskenään koko ajan, niin kapellimestarin ohjeistaessa muusikoita kuin esityksen aikanakin. Harmillinen tilanne, koska olisin mieluummin kuunnellut musiikkia ja kapellimestarin kommentteja soittajille, kuin heitä. Toinen heistä kaivoi matkapuhelimensa esiin, näytti toiselle – ja tietämättään minulle – venytysohjeita (ilahduttavaa reippautta, mutta…) ja selasi viimeisen kappaleen aikana kännykkäänsä ja tutki Ylen sivuja.

En ymmärrä. En. Kännykän valo häiritsee muita ja on mielestäni epäkohteliasta sekä esiintyjiä että muita kuulijoita kohtaan.

Viitisentoista eläkeläistä poistui salista esityksen jälkeen, vaikka Susanna Mälkki ohjasi edelleen soittajia eli tilaisuus jatkui. Kello ei ollut lähelläkään yhtä eli konsertin päättymisaikaa siinä vaiheessa. Ymmärrän, että kesken esityksen sairastuneet tai uupuneet poistuvat, mutta viisitoista samanaikaista sairastunutta oli mielestäni hämmästyttävää. Lähtiköhän pikkubussi kohti maakuntaa?

Arvoisat konserttien supattajahenkilöt ja kesken esitystä poistuvat: olisitteko kilttejä ja ystävällisesti käyttäisitte kolme euroanne vaikka Starbucksissa ja juttelisitte kahviossa esimerkiksi Ylen sivuista ja venyttelystä. Kiitos!

26 things you may not know about Richard Strauss

http://www.roh.org.uk/news/26-things-you-may-not-know-about-richard-strauss

Kuva: YOUR SOLE IS MINE!

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.