Apinan aivot

Luin kirjan, jossa kirjailija totesi, että hänellä on koko ajan miettivät ja suunnittelevat apinan aivot, jotka eivät hiljene kuin meditaation avulla.

Eikö kaikilla ihmisillä ole?

Pidän siitä, että minulla on apinan aivot. Meditaatioon en ota kantaa.

Metro-ongelmat vs. Olympiastadion

Erehdyin kokeilemaan metroversiota, kun tulin hetken liian myöhään bussipysäkille. Onneksi minulla on liukuva työaika, josta olen aina pitänyt.

Jatkoin toisella bussilla metrolle ja edessä oli odottelu metroasemalla ”teknisten vaikeuksien”, ts. irtisanoutuneen henkilökunnan vuoksi.

Metrojuttu on surkuhupaisa. Rakentaminen viivästyy, bussivuoroja muutetaan – ja henkilökunnan sosiaalitilat unohtuvat suunnittelussa ja rakentamisessa kokonaan. Olisi mielenkiintoista tietää, olivatko sosiaalitilat ainoa syy irtisanoutumisiin? Esimies on harmillisen usein syy, jonka vuoksi alaiset irtisanoutuvat. En ole nähnyt mainintaa asiasta, joten ehkä kyse on vain turhan pienestä henkilökunnasta ja henkilökunnan wc-tilojen puutteesta metroasemilla.

Olympiastadionin remonttiin on uponnut huomattavasti budjettia enemmän rahaa rakentamisen yhteydessä löydettyjen ongelmien vuoksi. Toivottavasti kuluja ei yritetä paikata muuttamalla naisten- ja miestenhuoneet istumapaikoiksi. Hehee.

Sää Helsinki

Säätiedotuksessa on luvattu tälle päivälle puolipilvistä ja ensi viikolle lumisadetta, puolipilvistä, lunta ja räntää, vettä, vettä ja puolipilvistä. Täytyy olla tyytyväinen siitä, että lumet ehkä sulavat. Kauppaan kävelin eilen lumen peittämiä ruohokenttiä myöten, koska kävelytiet oli huolellisesti jäädytetty. Ei tosin yhteiskunnan toimesta.

Matkustustyössä on puolensa, etenkin, jos matkat suuntautuvat lämpimiin maihin. Kävely- ja ulkokahvilakokoukset ovat parhaita.

Kasvitieteelliset puutarhat Suomessa

Olen nolosti käynyt Suomessa vain neljässä kasvitieteellisessä puutarhassa eli Helsingissä, Oulussa, Turussa ja Arboretum Mustilassa Elimäellä. Kaikki ovat erinomaisia käyntikohteita, mutta kannatan Mustilaa.

Kiertelimme Mustilassa vuosia sitten kaatosateella ja ihailimme upeita puita ja kukkivia kasveja. Pääsin silittämään likomärkiä, söpöjä lampaita ja auto haisi paluumatkan jälkeen karmealle. Hyvä reissu!

Alppiruusulaaksoon kannattaa suunnata kesäkuussa ja tammimetsään syksyllä ruska-aikana.

Onnibus Helsinki-Kouvola-Joensuu näköjään pysähtyy Mustilan arboretumin kohdalla ja bussivuoroja on neljä päivässä, jos kuulut julkisen liikenteen kannattajiin.

www.mustila.fi

Kasvitieteellisiä puutarhoja on Joensuussa eli yhdistettävä suunnittelemaani Koli-käyntiin, Rauman Seminaarin puutarha (Rauma on kaunis!), Jyväskylässä yliopistorakennusten ympärillä olevat viheralueet (miksi en ole koskaan käynyt?) ja Pietarsaaren Koulupuisto, joka kuuluu maailman pohjoisimpiin kasvitieteellisiin puutarhoihin.

http://www.kasvitieteellisetpuutarhat.fi/

Pro Finlandia. Suomen tie itsenäisyyteen IV, Kansallisgalleria 5.12.2017–31.8.2018, Rauhankatu 17

”Suomen itsenäistymiskehitystä kuvaavan näyttelysarjan neljäs osa keskittyy Suomen suhteisiin Venäjään, Puolaan, Viroon, Latviaan ja Liettuaan. Näyttely on osa neljän näyttelyn sarjaa, joka esittelee, millaisena Suomi, suomalaiset ja Suomen pyrkimykset näyttäytyivät muiden eurooppalaisten maiden silmin maamme itsenäistymistä edeltävinä vuosikymmeninä ja itsenäisyyden alkuvuosina.”

Tiilikellarin näyttelyssä oli vitriini mm. surullisesta kansalaissodasta.

Kannattaa käydä ti, to, pe klo 10–16 tai ke klo 10–18 kiinnostavassa näyttelyssä.

Takit ja käsilaukut pitää jättää yläkerran lokeroihin. Näyttelyä kiertäessämme en keksinyt, mitä olisin voinut rosvota käsilaukkuun. Ehkä tietämiseen vaaditaan roistomaisemmat geenit?

Cafe Hausen

Näyttely jälkeen kannattaa käydä yläkerran Cafe Hausenissa lounaalla. Upeat maisemat!

Allogeeninen kantasolusiirto

https://www.blogit.fi/laulava-aurinko-er%C3%A4maassa

Kantasolusiirto on kiinnostava aihe, mutta on surullista lukea toisen ihmisen ikävästä ja kivuliaasta tilanteesta.

Toivotan huomattavasti parempaa vointia ja terveemmän elämän pikaista palaamista!

Pieni huutolaispoika 30-luvulla

Kuulin kuvauksen nelivuotiaasta pikkupojasta, jolle annettiin maalaistalossa ruoaksi vain vettä, johon oli sekoitettu hieman piimää. Onneksi naapurit puuttuivat luurangonlaihan pojan elämään ja hän pääsi heille kasvattilapseksi ja perheenjäseneksi, josta pidettiin hyvää huolta.

Mikä saa aikuiset ihmiset kohtelemaan (pientä) lasta noin julmasti?

KIRJOJA

Sodan särkemä arki (2016)                                  Ville Kivimäki, Anssi Männistö

Kirjassa on vaikuttavia valokuvia sodan täyttämästä arjesta. Yllätyin siitä, että vain neljä prosenttia suomalaisista oli eturintamalla.

Omannäköinen elämä (2017)                            Leena Ståhlberg & Marjaana Herlevi

Lukion opinto-ohjaaja ja psykologian opettaja Leena ja sosiaalikasvattaja Marjaana ovat kirjoittaneet kirjan, joka sopii uutta uraa ja suuntaa miettiville ihmisille. Mitä minulla on enemmän, jos saavutan päämääräni?

Kirja on erittäin mielenkiintoinen vaihtoehtoineen ja listoineen ja sopii mm. ylioppilaslahjaksi ja ihan kenelle tahansa, joka miettii muutosta elämäänsä.

Positiivista psykologiaa tutkinut Tampereen yliopiston psykologian emeritusprofessori Markku Ojanen (2007) sanoo toivon olevan tulevaisuuteen suuntautuvaa odotusta, ja se kantaa ihmisiä eteenpäin.

Jokaisen elämä on taivalta itsensä luokse.

Herman Hesse

https://opocoaching.fi/tuotteet/

HYGGE Hyvän elämän kirja (2017)                  Meik Wiking

Kööpenhaminalaiset Happines Research Instituten johtaja kertoo, miten hygge vaikuttaa tanskalaisten onnellisuuteen. Viehättävä kirja, jota oli mukava lukea ja katsella.

Varasin jo saman kirjoittajan kirjoittaman kirjan LYKKE Onnellisten ihmisten salaisuudet.

Hoida kehoasi, voita masennus (2018)         Kelly Brogan

Luin lehteä, jossa listattiin mielenkiintoisia kirjoja ja tein liudan varauksia kirjastosta.

Masennuskirja kiinnosti minua, koska (pimeässä) Suomessa on todella paljon ihmisiä, jotka käyttävät psyykelääkkeitä. Pidän itseäni onnekkaana, koska olen onnistunut sairauden aikana välttämään masennuksen, vaikka syöpähoitovuodet olivat rankkoja

Psykiatri Kelly Broganin mukaan terveyden salaisuus ei ole vain lääkepurkissa, vaan terveellisessä ruokavaliossa, riittävässä unessa ja mielen rauhoittamisessa.

Kirjassa suositellaan mm. gluteenitonta ruokavaliota. Normijutut eli sokerin ja suolan välttäminen, luomukasvikset, kananmunat, kilpirauhasen tutkiminen, myrkkyjen välttäminen jne.

Kasvit, mm. gerberat, muratit ja köynnösvehkat puhdistavat ilmaa luonnollisesti.

Terveellisemmästä ruokavaliosta on hyötyä, joten mielestäni kaikki mahdolliset helpommat tai ”helpommat” keinot kannattaisi käyttää, jotta välttyisi pillereiltä.

Ravinnolla on merkitystä hyvinvointiin, samoin vähintään 30 minuutin liikunnalla.

http://kellybroganmd.com/

Äijäjooga (2016)                         Veikko Tarvainen, Timo Junttila

Vuosien kortisonihoitojen ja jäykkien nivelten vuoksi etsin mielenkiintoista luettavaa ja muistin äijäjoogan.

Varasin kirjan, jonka lukemiseen pitää olla ”riittävän kankea, lattia on alaspäin kurkotettaessa pelottavan kaukana, kyky hengittää sisään ja ulos (tässä olen hyvä), hiirilavantauti tai muu tietokonevamma, posketon uteliaisuus kokeilla kaikkea uutta (tämä!) ja sukupuoli: ÄIJÄ – mitä jäykempi äijä sen parempi.” Kirjoittajina ovat jooganohjaaja ja joogaa harrastava valokuvaaja.

Uskoisin, että äijän korvaa täti-ihminen, jonka nivelet kirskuvat edelleen vuosien käänteishyljintähoitojen jälkeen. Mielestäni Äijäjooga on hyvä kirja, jossa on selkeät valokuvat ja toivoa kirskumattomasta tulevaisuudesta.

Jos ei vielä kuulu äijäjoogakerhoon, niin suosittelen kropan muokkaamiseksi käsittämättömän reippaiden ihmisten astangajoogaa. Kyseinen laji muokkaa kropan upeaksi.

Mummon hampaat

Myeloomahoitojen alettua suuhuni muuttivat mummon hampaat, vaikka aiemmin suussani olivat normaalin ihmisen hampaat.

Syynä nykyhampaisiin ovat lääkkeet, jotka kuivattavat suuta. Purkka ja apteekin kostutusnapit tai -suihkeet auttavat, mutta suuta voi voidella ruokaöljyllä.

Piinaavinta on, että kaikki mahdollinen kertyy tiheisiin hammasväleihin, joten pienistä hammasväliharjoista on hyötyä. Edullisimmat ostan Prismasta ja samaa harjaa voi huuhtelun jälkeen käyttää useita kertoja. Ostin jossain vaiheessa ensimmäisen paketin, saastutin luontoa ja käytin muoviharjoja grosseittain, koska luulin, että ne pitää hävittää kertakäytön jälkeen hygieniasyistä. Olin mitä ilmeisimmin väärässä. Samaa harjaa voi tietenkin käyttää monta kertaa.

Ruokasooda

Kissa teki sängylleni jotain, jonka katku ei tuulettamalla poistunut. Ei, ei kumpaakaan niistä, joten tämä ei ole ns. sosiaalitilajuttu.

Suuntasin ystäväni kanssa rautakauppaan ostamaan hajunpoistoainetta. Niiden idea on yleensä se, että kamala haju korvataan vielä hirveämmällä katkulla, joka ainakin teoriassa peittää aiemman kauhean hajun.

Ainetta ei ollut, mutta ystävällinen myyjä mainitsi, että kissat voi karkottaa puutarhasta tietyllä aineella. Hyvä idea, joka ei oikein vastannut etsimääni.

Palasin kotiin ja otin käyttöön tehoaseen eli ruokasoodan. Ripottelin pienen purkillisen sängylleni, annoin jauheen vaikuttaa ja imuroin soodan pois. Sänky on taas normaali. Toisena vaihtoehto eli sängyn reipas paiskaaminen alas parvekkeelta, joka erittäin todennäköisesti herättäisi alakerran naapurissa kiukkua, joten uusi sänky jäi hankkimatta.

Me pidämme tästä sängystä, jonka alla sopii mm. kissan peti. Hiilen suosikkipaikka on sängyllä, untuvatyynyjeni päällä, joten pyykkäystä riittää. Nasu viihtyy vieressä tai jalkopäässä.

Aprillipila

Suosikkiaprillipilani tehtiin ikuisuus sitten, muistaakseni Tampereella ja viinakauppojen lakon aikana. Lehdessä oli ilmoitus, jonka mukaan omaan kanisteriin voi hakea viinaa lentokentältä – ja jonot olivat pitkiä.

Hauskaa aprillipäivän iltaa!

 

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.