Sateensuojan alla?

Tapasin maanantaina hematologin. Minulla on anemia eli hemoglobiini on 108. Ei ihme, että väsyttää.

Rauta-arvoni ovat alhaalla ja trombosyytit ovat edelleen koholla, joten saan lähetteen parille muulle lääkärille. Riskinä on sisäinen verenvuoto ja mahdollisesti toinen syöpä. (En usko.)

Mahani ei kestä rautaa ja olin maininnut asiasta jo aiemmin lääkärille, mutta mietin kuitenkin rautanappien ostamista – ehkä kestän rautaa jo paremmin karmean lääkerumban jälkeen? – tai Kräuterblut-saftia, joka nostaa rauta-arvoja.

Luontaistuotteita ei pitäisi käyttää, mutta eipä tuossa ole mitään kovin kummallisia aineita. Kai.

Ainoa kummallinen aine on ällöttävä hunaja ja kuvottavalta maistuva kirsikka. Pitää muistaa ottaa kalkkinapit eri aikaan, niin rauta imeytyy paremmin. Täytyy varmistaa aine vielä hoitajilta, koska kyseessä on luontaistuote.

http://www.yliopistonverkkoapteekki.fi/FLORADIX-KRAeUTERBLUT-SAFT-RAUTAVALMISTE-250-ML

Toisena vaihtoehtona on punaisen lihan mättäminen, joka ei erityisemmin inspiroi. Verituotteista en välitä, joten pitää lisätä kalansyöntiä.

Terveyskirjat.fi -sivulta lunttasin, että kasvikunnan tuotteissa on monia hyviä raudan lähteitä kuten kuivatut hedelmät, erityisesti luumut ja rusinat, linssit ja siemenet sekä nokkonen ja pinaatti. Kasvikunnan rauta on niin sanottua non-hemirautaa joka ei imeydy kuitenkaan niin hyvin kuin eläinkunnan ja kalan hemirauta. Siksi kasvis- ja vegaaniruokavaliota noudattavien on syytä kiinnittää huomiota rauta-arvoihin. Anemiasta kärsivien kannattaa suosia tiivistä lehtivihreää, esimerkiksi vehnänorasmehua.

Taidan lähteä vehnänorasjauheostoksille.

Joudun hyvin todennäköisesti tähystettäväksi eli lisää kaameita tutkimuksia tiedossa. Ymmärrän, että hematologi tekee parhaansa selvittääkseen, mikä kropassani mättää. Toivoisin, että tilanne selviäisi ilman vastenmielisiä tähystyksiä…

Rutikuivien silmieni vuoksi saan lähetteen Silmäklinikalle. Selviää ainakin, onko silmissäni jälkikaihi ja onko kostutukseen jokin fiksumpi ratkaisu, kuin aiemmin.

Hematologi puhui seuraavaksi mahdollisesta töihin paluusta syksyllä tai oikeastaan työpaikan etsimisestä mainittuaan ensin toisen mahdollisen syövän. En aina hahmota lääkäreiden logiikkaa. Normaalitilanteessa menisin juttelemaan työterveyslääkärin kanssa, mutta tämä ei ole mahdollista. Menetin työni yt-neuvottelussa oltuani sairauslomalla 10 kuukautta aivoaneurysmaleikkauksen ja myeloomahoitojen vuoksi.

Hematologi suositteli, että menen puhumaan terveyskeskuslääkärin kanssa tilanteestani. Yleislääkärin, jonka olen tavannut kerran aikaisemmin, kun olkapääni revennyt lihas oikutteli. Toinen kohta, jonka vuoksi en todellakaan aina hahmota lääkäreiden logiikkaa. Olen viimeiset viisi vuotta ravannut hematologian poliklinikalla, mutta minun pitää keskustella yleislääkärin kanssa tilanteestani.

Koko juttu tuntuu tällä hetkellä huonolta vitsiltä.

Eat dust/syökää pölyä

Toisinaan harmittaa, etten lukenut lääkäriksi, koska olisi mukavaa kuittailla ihmisille esimerkiksi elintavoista. Sisäinen saarnaajani luennoisi mielellään esimerkiksi alkoholismin haitoista ja tupakkatuhoista.

Pikku Britannia -sarjassa oli laihduttajille tarkoitetun kerhon vetäjä, joka kehotti tuhteja kuuntelijoita syömään pölyä. Pölyssä on vähän kaloreita.

Niin minunkin pitää varmaan tehdä, koska hematologi totesi veriarvojani katsottuaan, etten näytä alipainoiselta. Hän oli oikeassa, joten syön nyt kolme kertaa päivässä annoksen pölyä. Pölyvälipalat ovat turhia, joten niitä vältän.

Raudanpuute voi hajottaa kielen

Hematologi totesi, että raudanpuute voi hajottaa kieleni ja halkaista kielenkärjen.

Oculac-katko jatkuu, valitettavasti

Olen tähän mennessä käyttänyt puolen vuoden aikana  1700 euroa silmätippoihin, joita minun on täysin pakko käyttää.

Otin uudelleen yhteyttä Oculac-valmistajan yhteyshenkilöön. Tippojen paluuaika ei ole vielä tiedossa, koska tuoteselosteen sanamuotoa koskevan muutosprosessin viranomaishyväksyntä puuttuu.

”Hyvä viranomainen Missälie, olisitko ystävällinen ja hyväksyisit tipat?”

On hetkiä, jolloin ajattelen, että olen kokenut jo ihan riittävästi vastoinkäymisiä ja seuraavaksi saan tietää, että joudun uusiin kivuliaisiin tutkimuksiin enkä saa silmilleni täysin välttämättömiä lääkkeitä.

Olen edelleen hengissä, mistä olen iloinen, mutta tällaiset tilanteet ovat hankalia.

Ideaalimaailmassa talon eteen ajaisi Oculac-rekka, joka toisi minulle lahjaksi rullakollisen Oculaceja muutamaksi kuukaudeksi. En paheksuisi, vaikka rekka palaisi myöhemmin toisen rullakollisen kanssa.

Apua Aptuksesta

Viime viikolla uusi kuivamuona sekoitti kissojeni mahat useamman päivän ajaksi ja minä siivosin sotkut, mutta onneksi kissanhiekkalaatikoista. Soitin eläinlääkäriasemalle ja varmistin, miten toimia eli tuonko kissat tutkittavaksi. Sain neuvon Aptus Nutrionin ostamiseen, kävin apteekissa ja sekoitin jauhetta parina päivänä kissojen veteen. Tilanne onneksi rauhoittui ja pystyin jälleen hengittämään kotona.

Vakuutan, etten hengittänyt useampaan päivään, kun siivosin ns. kostoiskuja laatikoista.

Apteekki on yleensä kalliimpi kuin eläinlääkäriasema, mutta sattuneesta syystä ostin tuotteen mieluummin lähempää eli apteekista. Tutkin hintaa ja hintaero suureen eläinkauppaan oli viitisen euroa eli apteekki oli huomattavasti halvempi paikka. Tuotetta myydään ainakin joillain eläinlääkäriasemilla eli jauhe ei vaikuta vain apteekeista -versiolta.

Kapselihotellisammakot?

Tiistaina kävelin apteekkiin ja aiemmin ihailemani sammakko-oja oli tyhjä. Ei ainoatakaan sammakkoa.

Räntäsateen vuoksi olin hätääntynyt sammakoiden puolesta ensimmäisen purokatselun jälkeen. Mietin, että menen ojalle ja pidän paria sateenvarjoa veden yllä, jotta sammakot säästyvät lumelta. Päädyin siihen tulokseen, että ihmiset voisivat pitää minua omituisena enkä mennyt suojaamaan söpöjä sammakoita sateenvarjoilla.

Googlasin, koska halusin tietää, missä sammakot nukkuvat. Oletan, että niillä on käytössään japanilaisen kapselihotellin tyyppinen asumistapa ja mietin myös pieniä rapattuja sammakkotaloja, joissa on peltikatto ja joiden ulkoikkunalaudoilla on kukkaruukkuja. Kenneth Grahamen Kaislikossa suhisee -kirjassa Rupikonnalla oli oma kartano, joten hänellä asiat olivat asuntopoliittisesti hyvin. Rupikonnan olkihattuvalintaa epäilen kylmässä kevätsäässä.

Wikipedia väitti, että sammakot voivat uinua lammen pohjassa. Kannatan omaa, huomattavasti mukavampaa ja viihtyisämpää teoriaani.

Minitalo

Muutosta kiinnostuneita varten löysin kätevän minitalon, jonka voi hilata kauniille paikoilla ja pakoon esimerkiksi ei-niin-äkillisiä hurrikaaneja.

http://www.carpeteam.fi/siirrettava-minitalo.html

Rusakoita, räntää, kauriita

Lähdin eilen illalla kävelemään, mutta en laiskana soittanut itselleni seuraa. Kävelin viljelypalstojen ohi, näin pari rusakkoa ja yritin kuvata niitä, joten ne tietenkin pomppivat karkuun kalliolle.

Suuntasin jälleen sammakkopurolle enkä nähnyt yhtään sammakkoa ja sekös harmitti. Kävi tuuri ja ystäväni käveli sattumalta paikalle samaan aikaan. Nousimme jyrkän mäen ylös ja kävelimme lenkkipolkua pitkin. Hengästytti anemian vuoksi, mutta näimme kauniita maisemia matkalla.

Yhtäkkiä alkoi tulla todella kovaa lähestyessämme siltaa, aurinko muuttui taivaanrannassa oranssiksi (otin sateessa huonon kuvan, jossa kännykän salama valaisi oksat) ja tiheä lumisade alkoi. Laskeuduimme mäen alas ja lumisade loppui.

Näimme metsikönlaidassa ja myöhemmin pellolla kolme kaurista eli fauna oli läsnä.

Kansallinen veteraanipäivä 27. huhtikuuta

Tänään oli kaunis päivä ja arvostamieni veteraanien kunniaksi lippu liehui salossa.

Kova tuuli, mutta aurinko paistoi ja mietin lähtöä keskustaan ja taidemuseoon – kunnes raekuuro yllätti. Luovuin yltiöpäisistä matkaideoista ja kävin kirjastossa palauttamassa Veritaudit-kirjan.

Multippeli myelooma ja muut gammopatiat, Veritaudit (2015)

teksti: Mervi Putkonen, Raija Silvennoinen

Myelooman syy on tuntematon.

Mustaihoisten riski sairastua myeloomaan on yli kaksinkertainen valkoihoisiin verrattuna. Kiinalaisilla ja japanilaisilla sairastumisriski on pieni.

Myös geneettiset tekijät luultavasti altistavat myelooman syntyyn, mitä tukevat taudin ilmentyminen identtisillä kaksosilla ja kahdella tai useammalla ensimmäisen asteen sukulaisella.

Atomipommi- tai röntgensäteille altistuminen voivat vaikuttaa. Mahdollisia altistajia ovat mm. asbesti, bentseeni, hiusten värjäysaineet sekä teollisuuden kemikaalit. Pitkäaikainen antigeeni voi altistaa, kuten kroonisissa infektioissa tai nivelreumassa.

(Kirjoitin tiedot käsin enkä läppärillä muistiin Veritaudit-kirjasta ja käsialaani on haasteellista lukea… Toivon, että muistiinpanoni vastaavat tekstiä.)

Gammopatia = veren immunoglobuliinien lisääntynyt määrä

Suomi 100 Kaikki laulavat! Ma 12.6.2017 klo 18, Musiikkitalo

Mietin lippujen hakemista huomenna Musiikkitalolta.

”Helsinki-päivän kunniaksi kaupunginorkesteri säestää ja kaupunkilaiset laulavat. Nyt kaikki mukaan musisoimaan!

Tule antamaan äänesi osaksi jättikuoroa Helsinki-päivänä! Musiikkitalossa järjestettävä yhteislaulukonsertti striimataan Helsinki-kanavalle, joten voit myös kerätä kimpan ruudun ääreen ja laulaa kotona, konttorilla, kerhohuoneessa tai kantakuppilassa. Musiikkitalossa lauletaan valkokankaan ja virvokkeiden äärellä myös Alalämpiössä!

Kaikki laulavat! –konsertti kuuluu Suomi100-juhlavuoden ohjelmaan.

Vapaaliput Musiikkitalon lipunmyynnistä 28.4. alkaen. Yli 10 hengen ryhmät Musiikkitalon ryhmämyynnistä puhelinnumerosta 020 707 0426 tai ryhmat(a)musiikkitalo.fi. Ryhmämyynti on avoinna ma-pe klo 10-14.

Kaikki laulavat -konsertti esitetään suorana HKO Screen -verkkolähetyksenä Helsinki-kanavalla, ja konsertti on katsottavissa verkossa 30 päivän ajan.

Kerää lauluporukka kotisohvalle ja julkaise oma harjoittelu- tai livevideosi Kaikki laulavat -tapahtumassa Facebookissa. Voit myös käyttää Twitteriä tai Instagramia hashtagilla #kaikkilaulavat. Lauluvideoita julkaisseille arvomme yllätypalkintoja kuten lippupaketteja ja levyjä! Käytämme videoita mahdollisesti tapahtuman somekoosteen tekemiseen.”

József Hárs, kapellimestai

Vuokko Hovatta, juontaja ja laulattaja

OHJELMA

Jean Sibelius: Intermezzo Karelia-sarjasta (vain musiikkia?)

Eino Hurme: Valoa ikkunassa (en osaa)

Kerkko Koskinen: Sinä lähdit pois (osaan huonosti)

Kerkko Koskinen: Minä suojelen sinua kaikelta (osaan huonosti)

Matti Siitonen: Katson sineen taivaan (yllättäen osaan, syynä vanhemmat)

Jean Sibelius: Finlandia (osaan! – paras kappale kaikista)

George de Godzinsky: Pohjolan yö (en osaa)

Erna Tauro: Höstvisa (osaan på finska – kaunis kappale)

Jukka Kuoppamäki: Anna mulle tähtitaivas

(ihme – osaan, syynä olivat iskelmiä kuunnelleet vanhemmat)

Kaj Chydenius: Nuoruustango (en osaa)

Kaj Chydenius: Sinua, sinua rakastan (kurkkasin Ritva Oksasen esitystä – en osaa)

Kullervo Linna: Kultainen nuoruus

(noloa myöntää, että kotitaustan perusteella osaan hyvin)

Trad.: Suvivirsi (osaan, tietenkin)

Muutokset ovat mahdollisia.

Konsertissa on väliaika. Väliaikatarjoilut voit tilata halutessasi etukäteen Restel Tapahtumaravintoloiden myyntipalvelusta p. 0207624862 tai sähköpostillaravintolat.musiikkitalo@restel.fi tai osoitteesta http://shop.ravintolamaailma.fi/musiikkitalo.

Pirkka-kilpailu 6.2.–1.9.2017

”K-ryhmä juhlistaa 100-vuotiasta Suomea niksien merkeissä. Katso Niksien maa -dokumentti ja osallistu niksien niksin metsästykseen. Kilpailussa etsitään kaikkien aikojen niksiä ja niksauttajaa 6.2.–1.9.2017. Yleisön ja raadin valitsema voittaja palkitaan 10 000 € K-lahjakortilla. Voit äänestää kerran joka kuukausi sekä karsintakierroksilla että finaalissa. Arvomme äänestäneiden kesken joka kierroksella kolme 50 € lahjakorttia.” Tutustu kilpailun sääntöihin.

https://www.pirkka.fi/niksienmaa

Villasukat jalkaan ja jalkalistoja putsaamaan!

Ballet Men, The Australian Ballet

Tanssivista miehistä lisään kuvia ihan vaan taiteellisen elämyksen vuoksi. Ei tietenkään missään nimessä miesten ulkonäön.

https://www.youtube.com/watch?v=JN1wuOpCZvk

 

 

2 kommenttia artikkeliin ”Sateensuojan alla?

  1. Hei taasen! Itse sain hematologilta luvan tuon kreuterblutsaftiin (hematologinen syöpä, kuulun kanssasi yhteen samaan faceryhmään), samoin tuon vehnänorasemehun juomiseen. Mutta tietysti kannattaa omalta hematologilta vielä varmistaa. Tsemppiä lääkäreiden aatosten pähkäilyyn noissa työ- ja terveysmietteissä. Välillä aikamoista pallottelua usealla tiskillä, toivottavasti tuo ilmoille saatettu toinen syöpä -heitto saadaan pian eliminoitua!

    Liked by 1 henkilö

  2. Hei Kiitos! Pidän kirsikasta vain tuoreena hedelmänä ja olen vuosia sitten maistanut juomaa, joten päädyin vehnänoraaseen. En usko toiseen syöpään, mutta ymmärrän, että tieto pitää tutkia. Toivotan sinulle hyvää vointia!

    Tykkää

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.